Hundpejl & GPS – Vad bör man veta innan köp? Test & Köpguide

De traditionella svenska drevjakterna är inte riktigt som de var förr i tiden. Jaktvapnen har moderniserats och allt ifrån kläderna till ammunitionen har givetvis uppdaterats med tiden. Dock så har nog inget påverkat vår jakt så mycket som hundpejlen har gjort. När jag var yngre så var det var och varannan kväll som vi åkte runt i skogarna och ropade efter någons jämthund som hade försvunnit iväg på äventyr under dagens jakt.

Nuförtiden så är det här aldrig ett problem utan vi har snarare ett omvänt problem där alla har exakt koll på var hunden är hela tiden tack vare hundpejlens intåg i svenska jakten. Nu står i princip varenda pass-skytt och glor ner i telefonen på sin wehunt app eller tracker app och följer hundens framfart i skogen via skärmen.

Vissa tycker att det är ”osportsligt” och ”charmen med jakten försvinner” men i min värld så är det absolut inte så utan snarare så har den blivit effektivare och framförallt så har det gett en extra dimension i spänning när man riktigt kan följa drevet från upptag till skott, för det är riktigt kul att följa drevet även om det inte går just i ens eget pass. Man får se hur hunden jobbar med nattslag och hur den börjar med väckskall för att sedan driva djuret och tack vare pejlen så kan man se hur det buktar fram och tillbaka genom såten.

Sen blir givetvis jakten mycket säkrare för hunden eftersom man i tidigt skede kan se när hunden är på väg ut mot sjön eller en större väg eller liknande.

Så i den här artikeln så har jag kikat på hundpejlar och vilka jag föredrar och varför, så om ni är på jakt efter att köpa en hundpejl eller bara vill förbereda er inför en drevjakt, så borde det här vara utmärkt läsning för er!

Hur fungerar en hundpejl?

Grundprincipen är att man har en sändarenhet som sätts i hundens hundsele eller som ett halsband, denna sänder sedan hundens position till en mottagarenhet som du som hundförare har i handen och på den har du då en skärm som du kan se var hunden befinner sig. Det är alltså två separata enheter som antingen kan köpas var för sig eller tillsammans i ett paket – vilket givetvis är smidigast så du vet att allt fungerar tillsammans. Du behöver inte ha någon handenhet om du inte är hundförare utan då räcker det oftast utmarkt med att använda tracker-appen eller WeHunt för att se var hundarna är.

Det är grundprincipen men nu för tiden har det kommit massor med nya funktioner som är allt ifrån grymt användbara till helt onödiga. Du kan ofta få skallfrekvens, temperatur, hastighet och ha telefonfunktion (så du kan ringa din hund) på din hundpejl.

Hur får man använda en hundpejl vid jakt?

Det är viktigt att känna till att det inte är tillåtet att genskjuta viltet med hjälp av motorfordon. Det kan vara extremt lockande nu när vi har så bra koll på vart drevet är på väg och ofta kan man förutsäga en bra stund innan var viltet kommer komma ut.

Enligt Jaktlagen (1987:259) 31 § ”jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar”.

Det finns flera rättsfall som påvisar hur känsligt det här faktiskt är, om du har fördel av ett motorfordon under jakten så begår du ett lagbrott. Givetvis inte för att ta dig till jaktmarken eller för att förflytta dig mellan pass när jakten är avbruten – men du får inga omständigheter flytta dig mellan pass med bilen under aktiv jakt.

Det är dock inte alls ovanligt att du kommer dyka på att andra gör detta på drevjakter du åker på men se till att inte göra det själv för du blir av med licenser och kan inte jaga på flera år. Samt är ju den etiska aspekten högst tvivelaktig då viltet egentligen inte riktigt har någon chans.

Vill ni läsa mer om hur man kan använda sin hundpejl vid jakt så rekommenderar jag att ni kikar in djursajten.se

Vad ska man titta på när man väljer vilken pejl man ska köpa?

Jag tänker att det här beror lite på vad man har för preferenser och hur mycket ”lull lull” man gillar. Jag är lite bekväm av mig och vill verkligen inte behöva släpa med mig mer än nödvändigt när jag är i skogen, så för mig var en viktig faktor hur smidig pejlen är att ha med till skogs.

Men generellt sätt så kan man säga att det här är min checklista:

 1. Användbar i skogen (enkel att fästa i hundförarvästen) och smidig att använda när man är blöt osv. (jag använder alljakts vikbara GPS-hållare)
 2. Hur fungerar den med olika kartor och filer. Viktigt att det går att importera pass/gränser och annat man vill ha från WeHunt på ett lätt sätt.
 3. Enkel att lära sig! Tipset här är att köpa en som du känner någon som har som kan lära dig grunderna, eller om du vill nörda själv.
 4. Välj ett av de större märkena. Jag har redan skrivit det i artikeln men se till att köpa ett större märke som du vet har bra service och bra med uppdateringar. Utan tvekan är det Garmin eller Tracker som gäller om du vill vara på ”säkra sidan” och ha något som garanterat fungerar.
 5. Se till att välja en pejl som har en liten sändare om du har en mindre jakthund som tysk jaktterrier / tax / drever / bassett. Det är tveklöst T5 mini halsbandet som är bäst då.

Vilka hundpejlar är vanligast att man använder vid jakt?

De stora drakarna inom hundpejl är utan tvekan Tracker och Garmin Det finns även några mindre kända märken som b-bark, ultracom och så har easyhunt och även normark hundpejlar ( de sistnämnda har jag dock ingen koll på)

Du bör absolut satsa på antingen en Tracker eller en Garmin då de är populärast och således det vanligaste att övriga deltagare på jakten har tillgång till och de är snabba med att utvecka tekniken och mjukvaran. Det är viktigt att du lär dig koppla din pejl till WeHunt (om du inte köper en WeHunt-puck) som gör att hunden alltid syns i wehunt.

WeHunt är en app som i princip alla jaktlag använder sig av (eller ja alla där jag har varit med senaste åren) där du ser pass, såtar, åtelplatser, skyttar, hundar o s v. Det är ett ruskigt bra app som du kommer använda dig mycket av som jägare i Sverige.

Var köper man en bra hundpejl?

Jag skulle starkt rekommendera att du först lånar pejlar av dina jaktkamrater eller hänger på hundförare som använder sig av både Garmin och Tracker så du ser vilken du föredrar. Sen tycker jag i princip alltid att PNjakt har bäst erbjudanden på hundpejlar, och så har de en grymt bra service och support om något krånglar. Så även om det går att hitta en pejl ett par hundringar billigare så är det inte värt det för man kommer behöva den supporten när något strular.

Bästa hundpejl och prylarna att ha kolla på!

Garmin Alpha 200i

Det här är utan tvekan den bästa handenheten enligt mig, till den så kör jag T5 mini och T5 halsband beroende på vilken hund jag använder mig av. Modellen kom 2020 så den är att betrakta som helt färsk i några år till. Oftast så används samma modell av pejl i flera år så det är inte alls som mobiltelefoner. Väldigt få jag känner har gått över till Alpha 200i från Alpha 100. Det är utan tvekan den vanligaste modellen än så länge.

Anledningar att den hamnar 1:

 • Avancerad spårning: Spåra upp till 20 hundar eller enheter på avstånd upp till 14,4km (beroende på halsband) med uppdateringsfrekvens på 2.5 sekunder.
 • Ladda ner BirdsEye satelitbilder direkt till enheten (inget abonemang krävs) och skapa waypoints baserat på landmärken.
 • Använd timern under jaktprov eller träning. Programmera en av knapparna på enheten för att förenkla åtkomsten till timern
 • Utbytbart batteri räcker upp till 20 timmar eller upp till 15 timmar med inReach aktiverad.
 • Väger endast 280 gram, typ som att ha en chokladkaka hänga på bröstet.
 • Underbart bra funktion att man kan exportera enkelt från WeHunt sen använda sig av Garmin Basecamp för att föra in precis det man vill använda sig av från WeHunt i handenheten.

Bästa pris och bästa support för den hittar ni här hos PNjakt.

Garmin Alpha 100

Nu kanske det inte är så konstigt att storebror hamnar som plats nummer två med tanke på ettan. Men de här handenheterna är båda otroligt bra och jag använde min Alpha 100 i många år innan jag gick över till nya Alpha 200i. Den har i princip alla funktioner som lillebror har förutom skärmstorleken och lite annat fancy som man egentligen inte behöver för jakten.

Den stora fördelen för många är att Alpha 100 har knappar och är inte bara touchscreen. Så är man aningen äldre eller mer traditionell så tror jag faktiskt man ska köpa Alpha 100 istället för Alpha 200i.

Här hittar ni Alpha 100 hos PNjakt.

Tracker Artemis Easy

Jag äger inte själv något Tracker Artemis Easy halsband men har två i jaktlaget som pratat sig så varma för det här så jag kunde inte låta bli att tipsa om det. Den har fullt stöd för både GSM-nätverk och 4G så du behöver inte ha två sändare som många av oss andra kör med.

Ofta kan det vara så att hunden kommer utom räckhåll för 4G så då kan det vara bra att ha en klassisk GSM-sändare också. Det här halsbandet har en grym skallräknare, LED-lampor som kan styras på distans. Samma antenn som hederliga Tracker Supra vilket har välkänt grymt täckning. Egentligen är det här halsbandet lite som en dopad version av Tracker Supra.

Ni hittar halsbandet här hos PNjakt.

Wehunt GPS Plus

Pass-skyttarnas dröm och en anledning till att du kommer bli inbjuden på mängder av jakter som hundförare. Med en Wehunt GPS Plus så kan alla som har wehunt-appen se var hunden är. Den här monteras med fördel i västen eller halsbandet du har på hunden. Har du en något mindre hund så väljer du den mindre versionen. Den har dock kortare räckvidd så bör aldrig användas ensamt utan endast i kombination med annan pejl.

De flesta andra pejlar går utmärkt att koppla upp mot wehunt också så du måste inte köpa en extra-pejl bara för det men blir otroligt mycket enklare och säkrare att köra två. Det gör nog 85% av alla hundförare i dagens läge. Sen kan det vara så att jaktlaget du är hos har WeHunt puckar som du kan låna när du är där och jagar.

Ni hittar Wehunt GPS plus här hos PNjakt