.30-06 Springfield – Allt du behöver veta om patronen och kalibern!

En av de vanligaste kalibrarna vi har i Sverige och varit en riktig trotjänare för många av oss de senaste decennierna. Patronen kommer från början från amerikanska militären och fick liv redan 1906 och dess fulla namn är .30-06 Springfield. Den har en diameter på 0.308″ vilket är 7.62 mm. En uppmärksam läsare ser ju nu att tummen 0.308″ stämmer väl överens med en annan kaliber (.308 win) vilket är sant då de har exakt samma kuldiameter och är otroligt snarlika varandra i utseende, effekt och verkan.

.30-06 Springfield är klass 1 ammunition, vilket betyder att du får skjuta allt vilt vi har i Sverige med den som är lovligt. Det innebär att den fungerar utmärkt till älg, dovhjort, kronhjort men även vildsvin, rådjur och en och annan räv har nog fått se sig besegrade av en 30-06 genom åren.

Det är en kraftig patron som primärt används till våra större vilt som älg, vildsvin och hjort. Det har onekligen hög verkningsgrad på även mindre vilt men de flesta av oss använder något lite klenare när det kommer till rådjur och annat småvilt.

Missa inte att läsa vår stora ammunitionsguide där du kan läsa mer om ammunitionstyper och allt man behöver veta om jaktammunition och övningsammunition.

Roliga och intressanta fakta

  • I genomsnitt får du betala 34kr per skott för en 30-06 patron. (Jaktammunition)
  • Räknar du in slitage på pipan så blir priset 41kr per skott du avfyrar.
  • Det är världens näst vanligaste kaliber efter .308 win.
  • En pipa till en .30-06 håller ungefär 2577 skott innan den behöver bytas. Den är således mer hållbar än 63% av de andra kalibrarna.
  • Rekylen hos en 30-06 är 5% starkare än hos en 308 win.
  • Rekylen hos en 30-06 är 34% mindre än hos en .300 Win Mag.

30-06 vs 308 – Vilken ska man välja?

Det är den eviga frågan som egentligen inte går att svara på, vilken är bäst? är det 30-06 eller 308? Jag har skjutit väldigt mycket i båda kalibrar och äger faktiskt jaktvapen i båda också så man tycker man borde fått en favorit med tiden men jag tycker att de är helt likvärdiga. 30-06 har lite mer puff i bössan men tycker vildsvin och älg lägger sig väldigt bra för en .308 också.

Det är exakt samma diameter på kulorna men 30-06 har lite mer kraft så kulan har en högre hastighet med runt 35-40ms högre än .308 win. Det är dock ytterst försumbart, och den högre hastigheten har ju nackdelen att rekylen också är högre.

Hur långt kan en 30-06 skjuta?

Du kan ”kontrollerat” skjuta en 30-06 upp emot 800-1000 meter men du får då räkna med att hålla ca 10 meter över tavlan. Men en 30-06 har inte en lika flack kulbana som andra modernare patroner har så man skjuter inte någon form av långdistansskytte med en 30-06 utan den är uteslutande anpassad för jakt. Viktigt att tänka på att kraften har minskat väsentligt på kulan vid dessa långa distanser,

Vilken är nästa kaliber upp och ner?

Om du vill ha lite mindre rekyl och inte behöver riktigt samma kraft så hade jag valt en .308 win eller en 6.5, då har du fortfarande ett klass 1 vapen men du blir av med lite av rekylen och får en något billigare ammunition.

Vill du däremot ha en riktigt slägga som i princip får vilken monstergalt som helst att göra sälen som Anja Pärsson när du trycker av så ska du satsa på en .300 Win Mag. Kulhastigheten vid mynningen är i snitt ca 91 ms snabbare hos en .300 Win Mag än hos en 30-06.

Vilka vilt lämpar sig 30-06 för?

Vilken ammunition är bäst om man ska jaga med 30-06?

Återigen så får man 100 olika åsikter om man frågar 100 olika jägare, för mig är det här helt situationsberoende och vilket märke jag föredrar.

Norma Oryx 30-06

Jag har många i jaktlaget som vägrar skjuta med något annat än Norma Oryx 30-06 för den är den ”perfekta mixen” av en blöt kula och en lite hårdare kula så man får mycket ”knall & fall” men samtidigt inte så stor köttförstöring som med exempelvis Tipstrike. Däremot så är den relativt dyr då den landar kring 50kr per patron. Det är en bondad kula som lämnar minimalt med bly i köttet. 9/10 hjärtan.

Sako Hammerhead 30-06

Det här är nog så nära man kan komma en Norma Oryx utan att vara just en Norma Oryx. Jag har märkt extremt likvärdigt resultat från dessa två patroner och kulor som vi plockat ur vilt har nästan varit omöjliga att säga om det är en Oryx eller Hammerhead. Det är en riktigt tung blykula som ska vara anpassad för grövre och tyngre vilt. I min värld är det en billigare Norma Oryx – som presterar kanonbra! 10/10 hjärtan.

Som ni ser här är det nästan halva priset mot Oryx.

Lapua Mega 30-06

Här har vi en konkurrent till både Sako Hammerhead och Norma Oryx, det är den gamla goa klassikern Lapua Mega. Det är en SoftPoint-kula som är speciellt framtagen för storviltsjakt. Kulorna har givetvis en blykärna och en kopparmantel som är mekaniskt bondad. Kulan är långsmal och höljet skyddar en tidig expansion. I min värld så påminner den här mycket om Norma Alaska som man körde mycket förr på älgjakten. En helt utmärkt ammunition för snåriga pass och vildsvinsjakt. Så den får 8/10 hjärtan. Ni hittar ammunitionen här.