Blaser R8 – Den bästa studsaren på marknaden?

Om ni väljer att köpa produkter e som vi nämner i inlägget så kan vissa av dessa vara affiliate-länkar vilket innebär att vi får en slant för att ni köper produkten. Stort tack om ni väljer att köpa genom våra länkar, annars hjärtligt välkomna ändå!

Jag är nog långt ifrån ensam om att jag suktat efter att äga en Blaser R8, det kanske är den hetaste studsaren på markaden de senaste åren i Sverige. Det räcker nästan att slå på tuben på vilken youtube-jakt-influencer som helst så står de där med en riktigt läcker Blaser R8 med Zeiss kikarsikte och har precis skjutit en kapital kronhjort på nån härlig godsjakt som en annan aldrig har en chans att få åka på (inte alls bitter jag inte)

Är den dock så bra som den framställs? Är det verkligen värt att betala över 40 000kr för en studsare? Skulle det inte vara smartare att köpa en begagnad bil eller den där lyxiga barnvagnen ni spanat på i ett halvår? Tyvärr, så efter att ha fått lånelicensat en Blaser R8 i några veckor så är det så himla illa att du måste nog köpa en. Jag ska försöka förklara varför och vad som skiljer modellerna åt.

Övergripande om Blaser R8

En blaser R8 är inte alls som en vanlig gammal hederlig älgstudsare utan försäljarna gillar att kalla det för ett ”plattformsvapen” vilket inte ligger helt bra i munnen på mig men jag ska försöka gå igenom vad som är själva grejen och hypen.

För det första så finns det otroligt många Blaser R8 modeller och när de säger plattformsvapen är det lite som när du ska köpa bil fast ännu bättre/värre i det här fallet. Du kan egentligen välja exakt vilka tillval du vill ha till ”plattformen” Blaser R8, alltså vilken kolv, förkolv, slutstycke, pipa, kaliber, fäste osv som du vill ha till din bössa. Den är alltså modulär med olika tillbehör.

Viktigt här att tänka på att optiken monteras direkt på pipan och har du skjutit in din pipa med ett kikarsikte så ”hänger de ihop” alltså du kan flytta över pipan till en helt annan stock och den kommer funka precis lika bra där. Det innebär att du kan ha en ”drevjaktspipa” i 30-06 eller liknande och så har du en .308 för bockjakt och en .22 (salongsgevär) för övningsskytte så är du helt hemma.

Här är de egenskaper som är gemensamma för alla Blaser R8:

Blaser Precisionsavtryckare

Genom att använda sig av desmodronisk (försök säga det ordet utan att bryta tungan) metod att få avtryckaren att återgå i ursprungsläge, istället för att som normalt använda en fjäder, får R8 en extrem pålitlighet i till och med uruselt väder. Avtryckaren avlossar skott vid 750 grams tryck och tro mig – du kommer veta precis när skottet kommer att avlossas, den har en otrolig bra känsla i trycket.

Ny säkring och löstagbart magasin

Blaser R8 är känd för att ha den säkraste säkringen på marknaden med sitt spänntangentsystem, det är många andra som har härmat den här lösningen. Det innebär att när man osäkrar vapnet så spänner man slagstiftet, och när man säkrar vapnet så spänner man av slagstiftet. Således finns det ingen risk för oavsiktlig avfyrning.

Magasinet och avtryckaren är sammanfogade till en smidig modul. Magasinets knappar är placerade precis ovanför avtryckarsäkringen och tillåter att magasinet kan tas loss otroligt snabbt och utan att man behöver se det.

Modulbaserat system

Med tanke på att det just är ett plattformsvapen så är den otroligt enkel att plocka isär och bygga ihop och är i princip helt modulär. Vilket gör att det är kanonenkelt att byta kolv, pipa, slutstycke, ja i princip alla delar i hela geväret.

Tumhålskolv

Har du inte provat det, gör inte det om du inte ska bli avundsjuk, det är som ett klassiskt pistolsgrepp fast mycket bekvämare och du får en perfekt vinkel in med handen till avtryckaren.

Rakrepetersystem

Det här kanske är det de flesta associerar med Blaser R8 och gör det så enkelt att identifiera den i filmer, med ett rakrepetersystem så innebär det att du inte behöver dra slutstycket uppåt innan du repeterar bakåt för att få ur hylsan. Här drar du endast rakt bakåt och rakåt framåt för att repetera ur patronen. Det gör att du kan repetera mycket snabbare och enklare, det påminner en hel del om hur det ser ut när skidskyttar repeterar på skjutbanan om du sett det på TV.

Blaser R8 Professional Success

Viktigaste funktionerna att känna till om Blaser R8 Professional Success:

 • Grundgeväret fast med hålkolv
 • Piplängd: 58cm eller 52cm
 • Piptyp: Ogängad eller Gängad men du behöver beställa gägning vid köp.
 • Öppna Riktmedel går att välja till.
 • Gummigreppytor
 • Saknar kolvkamshöjning
 • Syntetkolv
 • Relativt billig då det är själva grundmodellen för plattformen som du bygger vidare på.

Här hittar du Blaser R8 Professional Success.

Blaser R8 Professional Adjustable

Viktigaste funktionerna att känna till om Blaser R8 Professional Adjustable:

 • Grundgeväret fast utan hålkolv och har en vanlig rak kolv istället.
 • Syntetkolv
 • Piplängd: 58cm eller 52cm
 • Piptyp: Gängad Pipa
 • Öppna Riktmedel går att välja till.
 • Gummigreppytor
 • Har kolvkamshöjning

Här hittar du Blaser R8 Professional Adjustable.

Blaser R8 Ultimate Silence

Viktigaste funktionerna att känna till om Blaser R8 Ultimate Silence:

 • Inbyggd ljuddämpare i pipan
 • Justerbar kolvkam med minnesfunktion
 • Du kan byta ut bakkappan till en rekyldämpande bakkappa eller en justeringsbar bakkappa
 • Piplängd: 47cm & 67,5cm inklusive ljuddämpardelen.
 • Dämpar 28dB ( i kaliber .308)
 • Vikt: ca 3,5kg *
 • 20mm bakappa i gummi. *
 • Greppytor i Gummi
 • Finns i kalibrarna: .308, 8×57, 9,3×62 & 8×55 Blaser

Ni hittar Blaser R8 Ultimate Silence här.

Blaser R8 Silence Grade 4

Om man är ute efter lite mer klassisk design men ändå vill ha den inbyggda pipan så är Blaser R8 Silence Grade 4 ett bra alternativ. Den är dock en av de dyraste studsarna på marknaden. De har dock verkligen lyckats med designen för det är också en utav de utan tvekan vackraste studsare jag någonsin hållt i handen. Tyvärr har jag inte provskjutit den här modellen.

 • Svart låda
 • IC-control slutstycke
 • Bavarian cheek-piece
 • Trägrad 4
 • Kaliber .308Win & 8x57IS
 • Piplängd: 47cm

Här hittar ni Blaser R8 Silence Grade 4

Så vad är min upplevelse av Blaser R8?

Det är lätt att förstå varför det har blivit en av de mest populära studsarna på marknaden, den är brutalt snygg och ligger fantastiskt bra i handen. Jag kan tycka att vissa av modellerna blir lite för moderna och ”rymdskepsskänsla” om man t ex tittar på en Blaser R8 Carbon. Jag är grymt svag för deras trämodeller som Silence Grade 4 rent utseendemässigt.

Rekyl

Att skjuta med en Blaser R8 påminner mycket om en Sako S20 där varje skott känns extremt tryggt och som att det snarare är en vacker pålitlig maskin man har att göra med än ett skjutvapen. Jag upplever rekylen som väldigt försiktig och inte alls snärtig ( i alla fall på .308 som jag provat) och med håltumskolv.

Plastig

De upplevs inte heller plastiga, även fast de givetvis är det när vi pratar om syntetmodellerna utan min upplevelse är att det känns som en rejäl studsare och inte alls lika plastig som min Browning BAR Match som jag ofta upplever som lite plastig i greppet.

Rakrepeterfunktionen är magiskt bra, det tog ett gäng skott innan jag vande mig men när det väl sitter så repeterar jag mycket fortare än med en gammal hederlig modell, så det här känns som ett system som övriga producenter måste ta efter.

Precision

Jag slog mig ner och sköt en serie på 100m med skjutstöd, jag använde mig av Norma Jaktmatch .308 ammunition och sköt på ca 80 meter, då hamnade jag med alla 5 skott inom 1.3 cm gruppering och det är ruskigt bra om jag jämför med andra jaktvapen jag provat.

Det sämsta med Blaser R8

Det finns egentligen bara en sak som talar emot en Blaser R8 och det är priset, annars har jag inte lyckats hitta något som jag stör mig på. Det är ruskigt svårt att motivera för frugan eller gubben att man ska köpa en studsare för de här priserna. Om man tittar lite på att plocka ihop sig ett bra paket så ska vi se vad det kostar totalt. Samtidigt får man beakta att det går att köpa i omgångar och det ersätter flera andra jaktvapen så det är riktigt bra!

Vilken modell skulle jag köpt?

Jag hade plockat ihop mig följande paket

Totalt så landar kalaset runt 95000kr i runda slängar. Då har vi inte heller med något kikarsikte än.. Så det är minst sagt kostsamt men som sagt det ersätter andra jaktvapen så det kanske inte är så farligt ändå?…

Lämna en kommentar