Samojed – Rasinformation & Köpguide!

Samojeden är en fantastiskt glad hund och som är en av få raser som faktiskt kan skryta med att de har ett leende ansikte och det här är några av anledningarna till att Samojed blivit ett så populärt val som familjehund här i Sverige. De har även den välkända glittrande vita pälsen som de flesta av oss associerar med rasen.

Det som lite talar emot att välja Samojeden är att de inte är helt optimala som förstahund då de kan vara lite luriga att träna och kräver en flockledare och tränare som är van vid hundar. Det är dock inget dåligt val utan det finns mycket värre val som förstahund men heller långt ifrån det lättaste. De har extremt högt underhåll med deras päls som kräver en massa omvårdnad. Häng med i den här guiden så berättar jag mer!

Fakta

Mankhöjd

 • Hanhund: 51 – 56 cm
 • Tikar: 46 – 51 cm

Vikt

 • Hanhund: 23 – 30 kg
 • Tikar: 23 – 25 kg

Egenskaper

Positiva

 • Samojeder är kärleksfulla och lojala
 • De trivs fantastiskt bra i en flock av människor.
 • De är lekfulla, lättroade och njuter verkligen av att sporta och träna.
 • De är mycket intelligenta och snabba att lära sig.
 • Samojeder är extremt toleranta mot barn i alla åldrar.

Negativt

 • De kräver extremt mycket pälsvård.
 • De fäller i mängder.
 • De kan vara riktigt envisa.
 • Samojeder är känsliga för hårda tillrättavisningar.
 • De tenderar till att vara lite egensinniga.
 • De är rena houdini, helt plötsligt har de rymt oavsett vad du stängt in dem inför.
 • De har hög bytesdrift och tar gärna fatt efter grannkatten.

Historia

Samojeder som vi känner rasen idag har intressanta anor och namngavs efter Samojed-folket, en grupp asiatiska nomadstammar som tros vara av mongolisk härkomst. Nomadfolket tog med sig sina vita vackra hundar som kallades Bjelkiers när de migrerade till Nordamerika. De använde sina hundar för att dra slädar och för att bevaka sina många renar. Rasen var så otroligt bra och uppskattad att den fick bo inne hos Nomadfolket vilket var högst anmärkningsvärt på den här tiden.

Det var under 1600- och 1700-talen som ryska upptäcktsresande började resa genom Sibirien och där upptäckte de hur bra ”Bjelkier” var som en arbetshund. De såg också rasens estetiska skönhet och blev givetvis nyfikna och intresserade. Rysslands tsar anammade rasen och erbjöd några av hundarna till europeiska adelsmän och kungligheter. Snart tilldelades ”Bjelkier” ”kunglig status” vilket innebar att rasen skyddades från omvärlden.

Bjelkiers användes för att dra slädar som användes för att samla in skatt till riket och för att hjälpa upptäcktsresande som reste genom de sibiriska regionerna i landet och deras rykte för att vara pålitliga och arbetsamma växte över hela landet. Många upptäcktsresande lyckades skaffa Bjelkiers för användning på sina expeditioner till Arktis och Nordpolen. Andra rasentusiaster på den här tiden inkluderade kungen av Italien som ägde många hundar av rasen. Anledningen till att Bjelkiers var de mest ansedda hundarna framför andra raser som Siberian Husky och Alaskan Malamute var för att de ansågs ha ett bättre temperament och var lättare att hantera.

En utforskare vid namn Roald Amundsen använde Bjelkiers på sin expedition till sydpolen och den första hunden som gick över polen 1911 var hans ledarhund av rasen Bjelkier. Praktiskt taget alla samojeder som existerar idag kan spåra sina anor och gener till hundar som användes i expeditioner till Antarktis och Arktis

Utseende

Samojeder är av de allra flesta betraktade som estetiskt tilltalande hundar med sina mörka ögon och glittrande vita pälsar och svansar som krullar sig vackert över ryggen. Samojeder har alltid ett leende i ansiktet vilket bidrar mycket till att de uppfattas så glada och härliga. De har kraftfulla kilformade huvuden som är breda och platta mellan hundens öron. Deras läppar är svarta vilket förstärker deras smile. Deras näsor kan vara svarta, bruna eller köttfärgade. Deras ögon har en fin mandelform och är lite sneda. Samojeder har alltid ett angeläget, vaket och intelligent uttryck i ögonen.

Ansikte

Deras öron är något rundade vid spetsarna och ganska tjocka och ligger väl åtskilda på hundens huvud och snyggt täckta med päls på insidan. Äldre hundar håller öronen upprätt. Samojeder har en stark käke med en perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar dess nedre. Deras halsar är muskulösa och en rejäl längd som bidrar till dess stolta utseende.

Kroppsform

Axlarna är avslappnade men muskulösa, välmejslade och raka framben. Deras ryggar är måttligt långa och breda och muskulaturen kan skönjas. Bröstkorgen är djup utan att vara för bred och revbenen är definierade och syns när hunden rör sig. Bakbenen är väldigt kraftfulla och muskulösa. Samojeder har platta långa tassar som är lätt spridda med en fin fjädring. Tassarna är väl vadderade och har bra spänst och klädda med päls. Deras svansar är långa och kraftigt täckta med päls som Samojeder gärna krullar upp över ryggen när de arbetar eller är uppmärksamma, men de släpper gärna ner svansen när de slappnar av.

Päls

När det gäller Pälsen så har Samojeder en rejäl, tjock och mycket mjuk ytterpäls med en mycket kortare underpäls som har hårdare hår som växer upp genom den. En Samojeds päls bör inte ha någon krullning eller fall i den alls. Deras hår riktar bort från kroppen och ger mycket skydd från väder, vind och har goda isolerande egenskaper.

Rörelsemönster

Samojeders rörese uppfattar man ofta som kraftfull och elegant, de har en tydlig riktning och även om de rör sig helt fritt så upplever man det som att de har ett målbild och att de är stolta och lite ”fina i kanten” emellanåt. De är inte så hundiga som till exempel en golden retriever kan vara där de uppfattas lite ”dumma och glada”

Temperament

Samojeder är kända för att vara genuint vänliga hundar både mot människor och andra hundar. De tycker om att vara en del av en familj och vara involverade i allt som händer i ett hushåll. Om du bara ser till att din Samojed är aktiverad så kommer den i princip alltid vara på bra humör, och de fullkomligen älskar att vara ute och springa i skog och mark.

De är mycket intelligenta, men de är också en av de mer känsliga hundarna av spetstyp. De har kvar en mycket oberoende gen i sig vilket kan göra träningen till lite av en utmaning. Samojedar måste veta sin plats i flocken och vem som är alfa i hushållet för att vara riktigt glada, välbalanserade och fungerande hundar. De är aldrig lyckligare än när de vet vem de kan gå till för att få riktlinjer och vägledning. Om du inte tar plats som alfa i flocken/familjen så var så säker på att din Samojed kommer försöka göra det och det slutar aldrig bra. De kommer bara stressa upp sig och må dåligt och det blir en dålig upplevelse för alla inblandade.

Samojeder har en underbar ”pratande” röst samt en djupt skall och även om de inte är regelrätta vakthundar så kommer de snart att meddela dig som ägare när det finns främlingar eller när de tror att något kan vara fel på i närheten av hemmet.

De har en tendens att tycka om att höra sin egen röst och kan lätt bli lite ljudliga om man inte stävjar detta vid en tidig ålder. Det är otroligt viktigt att socialisera och träna en Samojed tidigt med nya situationer, höga ljud, konstiga människor, små djur och andra hundar så de inte blir så misstänksamma och högljudda.

Samojeder är likt Shiba helt fantastiskt bra på att vända dövörat till, de är helt enkelt individualister och tycker ofta om att göra precis som de vill istället för att göra det du vill att de ska göra. Eftersom de är mycket intelligenta så lär de sig nya saker fort – både bra och dåliga saker dessvärre. Så när du tränar en Samojed så ska du köra korta koncisa pass men kör ofta och gärna variera innehållet så mycket du kan. Du behöver vara en konsekvent och tålmodig tränare för att lyckas bra med en Samojed.

Är Samojed en bra förstahund?

Nja är svaret här, de är vänliga, snälla och intelligenta och således en alldeles utmärkt förstahund men däremot så är de egensinniga och självständiga och kräver därför en fast hand som är konsekvent och verkligen visar vem som är alfa i flocken. Det brukar vara ett vanligt misstag bland nya hundägare att skämma bort sina hundar och inte riktigt visa tillräckligt med ledarskap. Så har du bra ledarskap och orkar med träningen så är de en bra förstahund, annars nej.

Hur är en Samojed med andra hundar och djur?

Samojeder är i allmänhet bra runt andra hundar, de har dock en hög bytesdrift och bör därför inte lämnas tillsammans med mindre husdjur som de inte känner sen länge. De är annars bra med främmande hundar och människor men var försiktig i trafiken för en ekorre eller annat smådjur gör gärna att Samojeden tar ett snabbt kast ut i trafiken av misstag.

Vad för lekar tycker en Samojed om?

Samojeder är otroligt kekfulla och älskar att underhålla sin familj och visar du att du tycker om något så kommer garanterat din hund också älska det. De blir gärna busiga när de kommer in i rätt stämning och de är så smarta och insiktsfulla att de kommer snabbt lära sig vad du tycker om och försöka leverera det. De kommer också vilja testa gränserna för vad som är ok inom leken och då är det viktigt att du som ledare och ägare är med och tillrättavisar.

Kan man ha en Samojed i lägenhet?

Samoyejeder är mycket anpassningsbara hundar och förutsatt att de får tillräckligt med daglig fysisk träning i kombination med massor av mental stimulans för att förhindra att de blir uttråkade så fungerar det bra att ha en Samojed i lägenhet inne i stan. Med det sagt så föredrar de givetvis mer utrymme och om de skulle få chans att välja helst vilja bo lite större med möjlighet att komma ut på större tomt. Om du har tänkt haft din hund lös på tomten så måste du vara riktigt noga med stängslet för Samojeder är extremt bra på att rymma.

Kan man lämna en Samojed ensamma?

Samojeder bildar starka band med sina familjer, men de klarar av att lämnas på egen hand förutsatt att inte är för länge givetvis. Precis som alla andra raser gillar ingen Samojeder att lämnas hemma och inte få följa med flocken men de klarar det mycket bättre än andra raser. Om du märker att din hund skäller mycket och börjar förstöra saker hemma så är det ett tydligt tecken på att den varit hemma för länge, blivit stressad eller så har du inte aktiverat din hund tillräckligt mycket.

Skäller en Samojed mycket?

Ja de skäller en hel del och de är rätt högljudda som ras. Du bör stävja beteendet tidigt och träna bort det för annars blir det ohållbart att ha en Samojed i en lägenhet. De är speciellt känsliga för trafikerade gator och liknande så bor du i närheten av detta så är det noga med den tidiga träningen.

Gillar Samojeder vatten?

Vissa Samojeder tycker om att simma och älskar vattnet. Andra samojeder tycker absolut inte om vattnet och tycker det är något av det värsta som finns. Du ska absolut inte tvinga din hund om den inte vill i dessa situationer utan det bästa du kan göra är att gå till en sjö och bara sitta där med hunden lös när det är riktigt varmt ute. Ofta så börjar de då svalka sig lite i vattnet och efter en stund så inser de hur roligt och skönt det är med vattnet. Givetvis inte alltid men det är ett bra sätt att träna din hund från rädsla för vattnet om inte annat.

Är Samojeder bra vakthundar?

Ja de har bra vaktinstinkter och kommer obönhörligen göra hela familjen medveten om det finns någon fara i närheten eller om det är någon som går i närheten av ytterdörren eller liknande. Det finns givetvis andra mer specialiserade vakthundar som Rottweiler men en Samojed gör absolut inget dåligt jobb heller.

Intelligens / träningsförmåga

Samojeder är som vi tidigare pratat om väldigt självständiga och det gör att träna dem till en riktig utmaning. Det är också därför vi sa att de inte är en bra förstahund utan de påminner mycket om urhundar i hur de är och beteer sig. I rätt miljö och med en ledare som vet hur man handskas med hundar så kan en Samojed bli riktigt lydig och när de väl själva vill så kan de nästan lyckas med vad som helst. De är dock kända för att när som helst kunna vända det döva örat till och inte lyssna för fem öre.

Nyckeln till att nå fram till en Samojed vid träning är att göra träningspassen så roliga och stimulerande som möjligt. De gör väldigt sällan något bara för att du ber om det eller för att göra dig nöjd, däremot så gör de gärna saker för sin egen skull och som de själva uppfattar som roligt. Många samojeder är helt utmärkta inom hundsporter som lydnar, flygboll och agility. De är också utmärkta draghundar!

Samojed som familjehund?

Samojeder är vänliga och lojala hundar och de tycker om att vara en medlem i en familj och flock. De vill mer än gärna vara involverade i allt som händer i ett hushåll. De är vanligtvis bra runt barn, även om det alltid är bäst att övervaka alla interaktioner mellan småbarn och hundar, om leken blir för hård eller intensiv så måste en vuxen finnas tillgänglig för att kunna tillrättavisa barnet och/eller hunden.

De fungerar också riktigt bra med andra husdjur och hundar så länge de har blivit korrekt socialiserade som valpar. De klarar sig även bättre själva än många andra hundraser så det är ett helt utmärkt val som familjehund.

Sjukdomar & hälsoproblem

Den genomsnittliga förväntade livslängden för en Samojed är mellan 11 och 15 år när de sköts om ordentligt och får en lämplig diet av god kvalitet som är anpassad deras åldrar.

Generellt sätt är Samojeden en väldigt frisk och välmående ras.

Som alla andra raser så har givetvis Samojeder vissa hälsoproblem som är vanligare än andra och de sjukdomar och hälsoproblem som är vanligast för samojed är:

 • HD (Höftledsdysplasi)
 • Ögonsjukdomar.
 • Magomvridning
 • Progressiv retinal atrofi (näthinnan bryts ned)
 • Grå starr
 • Glaukom
 • Epilepsi

Om ni vill lära er mer om Samojed så är mitt tips att ni dyker in hos polarhundklubben.