Siberian Husky – Köpguide & fakta om rasen

Siberian Husky som namnet antyder har sitt ursprung i östra Sibirien där de användes som slädhundar av Chukchifolket. Siberian Huskies är känd för sin enorma uthållighet och sitt vackra utseende och är ett mycket populärt val både som familjehund och sällskapshund. De är atletiska, vaksamma och tycker om att vara runt andra huskies snarare än att vara ensamma. Siberian Husky är inte det bästa valet för förstagångsägare, men i rätta händer och hos människor som är bekanta med rasen och därför vet hur man ska träna och hantera dem, de trivs i flock i hemmiljö vilket gör dem till ett bra val som familjehund.

Fakta

Mankhöjd

Hanar: 53 – 61 cm

Tikar: 51 – 65 cm

Vikt

Hanar 20 – 27 kg

Tikar 16 – 23 kg

Egenskaper

Positiva

 • Extremt vänliga mot människor och barn
 • Siberian Huskies älskar sällskap
 • Lekfulla genom hela livet
 • Mycket anpassningsbara och de blir inte stressad när de befinner sig i nya miljöer
 • Mycket intelligenta.
 • Avslappnade och lättsamma som ras.
 • Siberian Huskies luktar väldigt gott och inte ”hundigt”
 • Är sociala av naturen och brukar gå ihop bra med andra hundar förutsatt att de har blivit väl socialiserade tidigt.

Negativt

 • Inte det bästa valet för förstagångsägare
 • Inte särskilt bra vakthundar eftersom Siberian Huskies älskar alla de träffar.
 • Inte så tydligt ägarlojala eftersom de älskar alla.
 • Mycket hög jaktlust som är omöjlig att begränsa emellanåt.
 • Inte så lydiga tack vare att de är otroligt individuella.
 • Sibirian huskies är inte kända för att skälla, men tjuter och ylar en del.
 • Siberian Huskies behöver en enorm mängd motion.
 • Blir väldigt kreativa och destruktiva om du lämnar dem själva hemma.
 • Lider av separationsångest.
 • De är otroligt bra på att fly ur inhängnader eller hitta på hyss man inte trodde hundar kunde.
 • De har svårt att smälta många spannmål så man måste vara försiktig med valet av diet
 • Siberian Huskies fäller kraftigt under hela året och ännu mer på våren och hösten.
 • De är känsliga för vissa läkemedel och mediciner.

Historia

Under 1800-talet använde Chukchis Siberian Huskies som slädhundar och de behandlade dem otroligt väl med både man och och levde i symbios med varandra i fullständig harmoni. De var beroende av varandra för att överleva under mycket hårda förhållanden. Siberian Huskies sågs först i Alaska tidigt på 1900-talet och vid den tiden kallades de fortfarande Chuckchis. Eftersom dessa hundar visade sig vara otroligt snabba på slädracing, vilket var en mycket populär sport under denna tidsperiod, blev Siberian Huskies snart importerade till staterna där de döptes om till ”Siberian Husky”.

Huskies är kända för att vara en av de äldsta kända raserna och över tiden har rasen inte förändrats mycket sen långt tillbaka på 1800-talet. Idag har Siberian Husky blivit ett populärt val som familjedjur och sällskapshundar både här i Sverige och på andra håll i världen tack vare deras underbara utseende, tillgivenhet och vänliga sätt.

Utseende

Siberian Husky är en mycket estetiskt vacker hund som är känd för sitt vargliknande utseende och förväxlas ofta med Alaskan malamute. De är en medelstor hund som kan skryta med att vara väldigt lätta på fötterna men hanarna är lite tyngre än sina kvinnliga motsvarigheter. Deras huvuden är snyggt proportionerade i förhållande till resten av kroppaen. Deras skalle är något kupolformade och deras nosparti är måttligt långt och brett, men tydligt avsmalnande mot näsan. Deras nos är väldefinierad och kan vara svart, lever eller köttfärgad beroende på hundens pälsfärg.

Ögonen är mandelformade och symmetriskt placerade på ansiktet. De kan vara i alla nyanser av blått eller brunt och vissa huskies kan skryta med ett öga i varje färg vilket inte är helt ovnaligt. Huskies har alltid ett starkt uttryck i sina ögon som ofta är busiga men alltid vänliga. Öronen är måttliga och sitter nära varandra. De är triangulära och något bredare vid basen som ligger högt på hundens huvud och som de håller mycket upprätt. Öronen är tjocka och väl täckta av päls och har lite rundade spetsar.

Deras läppar är välpigmenterade och de har en stark käke med ett perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar de nedre. Halsarna är måttligt långa och tjocka, men när de rör sig sträcker de halsarna något framåt. Axlarna är väl avslappnade och frambenen muskulösa.

Deras tassar är ovala, medelstora och kompakta, väl täckta av päls och en Huskies tassar är något pälsade mellan tårna. Tasskuddarna är väl dämpade. Svansarna är väl täckta med päls och ganska rävliknande. Huskies bär dem något böjda när de är vaksamma.

När det gäller deras päls, har Siberian Husky en tät dubbelpäls som är mellanlång med en underpäls som är tjockare och mjukare än den yttre pälsen.

Temperament

Siberian Huskies trivs med att vara runt människor och tycker verkligen om vårat sällskap. Men de har också en extremt stark bytesdrift vilket innebär att det skulle vara ett misstag att lita på en Siberian Husky kring andra små djur och husdjur, inklusive katter och andra hundar, särskilt små raser. De är inte det bästa valet för förstagångsägare eftersom de behöver hanteras och utbildas av människor som är bekanta och förstår huskies behova av aktivitet och träning.

Huskies är kända för att gilla ljudet av sina egna röster och kan ibland vara mycket högljudda men huskies älskar att yla snarare än att skälla. De är extremt hårda, robusta hundar som inte känner kyla tack vare sina tjocka dubbelpäls. De behöver massor av mental stimulans och motion för att de ska vara välbalanserade hundar. Att lämna en husky ensam under en längre tid innebär att den relativt omgående blir uttråkad och utvecklar ofta beteendeproblematik som överdrivet ylande och att de blir destruktiva hemma.

Huskies är atletiska och smidiga vilket innebär att de också är mycket bra på att fly ur hundgårdar och genom stängsel och liknande. Trädgårdsstängsel vara extremt säkert och högt för att hindra dem från att hoppa ut. Men de är också mycket bra på att gräva sig ut ur en trädgård under staketet. De är intelligenta hundar, självständiga och egensinninga varför de bäst hanteras av människor som är medvetna om hur högt underhåll en Siberian Huskies kräver.

Är de en bra förstahund?

Nej, Siberian Husky passar bättre för människor som är bekanta med Siberian huskies specifika behov. De har högt underhåll och kan vara krävande, vilket i korthet innebär att de måste hanteras och tränas korrekt för att de ska kunna fungera bra i en flock och familj.

Är Siberian Huskies lojala?

Siberian Huskies är lekfulla och njuter verkligen av sällskap med människor, vilket innebär att de inte är en ”en persons”-hund. De kan lära sig agility, men det finns aldrig någon garanti för att en Siberian Husky skulle kunna hålla sig fokuserad och kan därför när som helst bestämma sig för att göra sin ”egen grej”.

Den andra saken som är viktigt att tänka på är att även om huskies är smarta är de ibland för smarta för sitt eget bästa och kommer snabbt att bli problem för alla som inte vet hur de ska hantera dem. Kort sagt är det viktigt att förstå skillnaden mellan en Siberian Husky som är på ett busigt och lekfullt humör och en hund som slutat se dig som sin flockledare och ”tar sig frigheter”. Det är grogrunden för en mycket dålig relation om din Siberian Husky tror att den är flockledare.

Kan man ha en Siberian Husky i lägenhet?

Siberian Huskies behöver tillräckligt med utrymme för att leka av sig och aktivera sig, vilket innebär att de inte är lämpliga för boende i lägenheten. Trädgårdar måste vara extremt säkra eftersom huskies är mycket skickliga på att fly som jag tidigare nämnt och kommer att räkna ut svagheterna i stängsel på nolltid. De kan också hoppa eller klättra staket när de väl får för sig, vilket innebär att allt stängsel inte bara måste vara extremt säkert, men det måste också vara högt.

Intelligens / träningsförmåga

Som tidigare nämnts är Siberian Husky känd för att vara en intelligent hund, och mycket därför kan vara utmanande och spännande att träna. De är ett bra val för människor som är bekanta med denna typ av hund men inte för nybörjare. Husky valpar måste bli väl socialiserade från en ung ålder, vilket innebär att de behöver introduceras till så många nya situationer, människor och andra hundar som möjligt när de är helt vaccinerade. Det skulle dock vara ett misstag att lita på en Husky 100% oavsett hur väl tränade och socialiserade de råkar vara eftersom deras bytesdrift är så väldigt stark.

Deras träning och utbildning måste börja tidigt och dessa hundar måste hanteras bestämt, men alltid rättvist för att uppnå bästa resultat. Huskies svarar inte bra på hårda korrigeringar eller träningsmetoder, men de svarar bra på positiv förstärkning. Med detta sagt måste en sibirian husky känna till sin plats i ”flocken” och vem som är alfa i ett hushåll för att hindra dem från att visa upp de mer dominanta sidorna av sitt beteende vilkte absolut inte är något du vill veta av.

Barn och andra husdjur

Huskies är kända för att bilda mycket nära band med sina ägare och de är sociala av naturen. De går bra med barn och tycker om sällskap. Men försiktighet måste iakttas när de är runt småbarn och all interaktion bör övervakas av en vuxen för att se till att umgänget inte blir för närgånget vilket kan sluta med att någon blir rädd eller skadad.

Siberian Huskies är inte det bästa valet för familjer med spädbarn eller mycket små barn. Den som redan delar ett hem med en Siberian Husky och som har yngre barn bör alltid se till att de aldrig lämnas tillsammans utan uppsikt. Det är också viktigt för föräldrar att lära små barn hur de ska bete sig runt hundar och när de ska hålla sig borta från dem, särskilt när det finns mat runt eller under hundens lek.

De är i allmänhet bra runt andra hundar, men det skulle vara ett misstag att lita på en Husky med några mindre husdjur och djur tack vare deras höga bytesdrift. Försiktighet måste också iakttas när Huskies först träffar andra hundar och det är bäst att presentera dem långsamt och försiktigt för att undvika aggressivt beteende.

Hälsa & Sjukdomar

Den genomsnittliga livslängden för en Siberian Husky är mellan 12 och 14 år när den sköts ordentligt och får ett lämpligt foder som är anpassat efter deras ålder och behov.

Liksom så många andra raser är Husky känd för att lida av några ärftliga hälsoproblem som är värda att veta om du planerar att dela ditt hem med en av dessa aktiva och fantastiska hundar. Följande hälsoproblem är de vanligaste för Siberian Husky:

 • Ögonproblem (starr är vanligt hos Siberian Husky)
 • PRA (Progressiv Retinal Atrofi)
 • Höftproblem (Dysplasi)