Berner Sennen – Rasinformation och köpguide!

Berner Sennens kommer från Schweiz där de är högt uppskattade inte bara som följeslagare och familjemedlem, utan framförallt som arbetshundar. I sitt hemland klassas de som Sennenhunds och är kända för att vara sanna snälla jättar som är särskilt bra runt barn i alla åldrar. Bernen Sennens är alltid angelägna om att behaga, och är kända för att vara lojala och tillgivna hundar. De kan bland annat skryta med att vara bland de mest intelligenta hundarna på planeten endast slagna av Border Collies, vilket innebär att de är lätta att träna. Berner sennens är en extremt ståtlig och trygg hund med sin vackra tricolorpäls vilket är en av deras tydligaste kännetecken.

De är ett utmärkt val som förstahund, men de behöver få massor av daglig träning samt mental stimulans för att vara riktigt glada, välbalanserade i sitt mående. Även viktigt att ha koll på att de är ganska dyra i drift och underhåll med tanke på deras storlek och de tenderar även att dra på sig en hel del kostnader hos vetrinären.

Fakta

Mankhöjd

Hanar: 64 – 70 cm

Tikar: 58 – 66 cm

Vikt

Hanar: 35 – 55 kg

Tikar: 35 – 45 kg

Egenskaper

Positiva

 • Berner Sennens är underbara familjehundar och följeslagare tack vare deras snälla, varmhjärtade och fogliga natur.
 • De är extremt lojala och tålmodiga.
 • Berner Sennens är ett bra val som förstahund.
 • I rätt händer och miljö är Berner Sennens lätta att träna.
 • De är välkända för att vara utmärkta tillsammans med barn i alla åldrar.
 • När de aktiverats en stund, vill gärna en Berner Sennen koppla av hemma.
 • De är inte speciellt krävande jämfört med andra hundraser.
 • Berner Sennens mognar långsamt och förblir mycket valpliknande i psyket långt in i seniora år. De är alltså lekfulla och roliga länge.

Negativa

 • Berner Sennens har en relativt kort livslängd
 • De fäller stora mängder päls under året och ännu mer på våren och hösten.
 • De är ganska dyra sett över lång tid.
 • De kan drabbas av separationsångest när de lämnas ensamma.
 • De mognar långsamt och blir först vuxna från 2 till 3 år.
 • Kan ofta ha en hel del hälsoproblem som drar med sig dyra vetrinärräkningar.
 • Många uppfödare tycker inte om att sälja valpar till familjer med småbarn.

Historia

Berner Sennen tros ha ett anor som dateras till romartiden då denna typ av hund användes för att föra boskap genom Alperna när arméer marscherade genom länderna. De tillhör en grupp hundar som kallas ”Sennenhund”, av vilka det finns tre andra typer i gruppen med Berner Sennen som den näst största. Eftersom dessa hundar blev populära i olika regioner i sitt hemland Schweiz, utvecklade varje samhälle en specifik typ av hund för att passa deras behov. Så därför blev det fyra typer av Sennenhundar skapade som är Entlebucher, den minsta hunden av denna typ, Appenzeller som är något större, Berner och slutligen den stora schweiziska fjällhunden som är den största av dem alla.

Tidigt på 1900-talet arbetade professor Heim, ett stort fan av rasen, hårt för att marknadsföra och etablera de hundar som vi ser idag och säger att ”Berner Sennen är den vackraste hunden i världen” allt tack vare deras lojalitet, vakenhet och tillgivenhet i arbete och i hemmet. Med detta sagt har Berner Sennen som ras sina rötter i Bern, som är en regionen Schweiz där de var mycket uppskattade vallhundar som användes i höga alpina betesmarker där stora flockar betade. De användes också för att dra mjölkvagnar och som räddningshundar där det fanns lavinfara.

Berner Sennen är idag känd inte bara för att vara en suverän arbetshund i sitt hemland Schweiz, men de är framförallt betraktade som lojala, hängivna följeslagare och familjehundar över hela världen tack vare deras söta, snälla, pålitliga och fogliga sätt. särskilt tolerant mot barn och andra djur, lite som en stor nallebjörn.

Utseende

Berner Sennen är stora och är den näst största av de fyra Sunnerhunds arbetshundarna. De är ganska lika en Golden Retriever bara tyngre och de har en mer kraftig kroppsbyggnad. De är attraktiva och symmetriska hundar med en personlighet som matchar deras robusta ståtliga utseende. Men det är deras underbara färg som verkligen gör att dessa hundar sticker ut från mängden.

Berner Sennen har fantastiska drag med ett väldefinierat huvud över en rak, starkt nosparti. Deras ögon är mandelformade och mörkbruna. Öronen är medelstora och triangulära och de ligger högt på hundens huvud. När de är avslappnade ligger öronen platt, men när de är vaksamma eller upphetsade lyfter hundarna dem något pekande framåt.

En Berner Sennen har en stark käftlinje med ett perfekt saxbett där de övre tänderna överlappar de nedre. Halsarna är muskulösa och starka och medellånga. Framkroppenär rjeält muskulös, lång med sluttande axlar som är i en mycket distinkt vinkel. Deras främre ben är raka och välmejslade. Dessa hundar är kompakta med kortare snarare än längre kroppar. De har en bred bröstkorg och med väldefinierad muskulatur och en fast och jämn rygg som går till en jämn, väl avrundad bakdel.

Deras bakdelar är starka och breda och väldefinierade och deras bakben är väl utvecklade och balanserade till övrig kropp. Deras tassar är kompakta, korta och runda. Berner Sennen har en buskig svans som de lyfter upp när de arbetar eller är uppmärksamma, men som de aldrig böjer över ryggen.

När det gäller deras päls, har Berner Sennens en silkeslen och mjuk päls som har en naturlig glans. Deras hår är långt och något vågigt och visar ingen alls. De flesta Berner Sennen har också vita tassar, även om det finns många som inte har det så är det ett tydligt drag för rasen.

Temperament

Berner Sennen är känd för att vara en mycket intelligent ras och är ofta ett stort nöje att umgås med. De är ett bra val som försthund. De behöver dock mycket motion, mental stimulering och skötsel. Eftersom de är så stora hundar behöver Berner Sennen också utrymme för att röra sig och de tolererar inte att lämnas ensamma under längre stunder, speciellt när de fortfarande är unga, vilket kan leda till att de blir lidande av separationsångest.

Med detta sagt, när en Berner har aktiverats, är de mer än nöjda med att slappna av när de kommer hem och är kända för att vara väldigt harmoniska och stillsamma och älskar inget mer än att spendera några timmar med att vila och hålla koll på vad som händer runt hemmet och i flocken.

Berner Sennen når normalt sin fulla storlek när de är cirka 15 månader gamla, men de tar mycket längre tid för att nå full mental mognad, vilket kan ta allt mellan 2 till 3 år. Det är kända för att vara lekfulla och sociala, men om de inte socialiseras väl i en ung ålder och tränas korrekt kan de bli lite högljudda och oroliga, beteenden som det kan vara svårt att korrigera längre fram i hundens liv.

Men när de är väl socialiserade och korrekt tränade, är dessa hundar lugna, pålitliga och mycket lojala och visar tillgivenhet samt tålamod mot sina ägare och mer särskilt mot yngre familjemedlemmar. De tycker om att vara en del av familjen och gillar inget annat än att vara involverade i allt som händer i ett hushåll och är kända för att vara ”observatörer” som gärna ligger i ett hörn och spanar vad som händer i familjen.

Är det en bra förstahund?

Eftersom Berner Sennen har ett så härligt stabilt temperament, är de ett utmärkt val som förstahund. De är särskilt bra runt barn i alla åldrar. De trivs i en hemmiljö utan att någonsin vara för krävande vilket gör dessa milda jättar ett fantastiskt bra alternativ för de flesta familjer.

Kan man ha en Berner Sennen lös?

Berner Sennen är av naturen en mycket social hund och trots att de ursprungligen föddes upp som vallhundar, har de inte en hög bytesdrift. Med detta sagt så kan det hända att de tar chansen och skulle jaga ett mindre djur när de får chansen, detta inkluderar ekorrar och grannens katt. Så ofta är det inget problem att ha en Berner Sennen lös men ibland tar de chansen att jaga efter ett annat djur en kort stund. Jämfört med andra hundraser så är den här tendensen väldigt låg.

Hur fungerar Berner Sennen tillsammans med barn?

Berner Sennen har en mycket lekfull sida och älskar att underhålla och underhållas. De tycker om att spela interaktiva spel med barn och är särskilt tålmodiga och toleranta när barnen finns med i leken, även om lektiden kan bli lite intensiv och högljudd så är de väldigt trygga och försiktiga med hur de hanterar barn.

Är det svårt att aktivera en Berner Sennen?

En Berner Sennen måste ha tillräckligt med utrymme för att aktivera sig och är därför bättre lämpad för att bo i ett hus med en säker bakgård där de kan ströva omkring när det är möjligt. Tack vare deras storlek är de inte väl lämpade för att bo i lägenhet, då krävs det mycket aktivering och promenader från husse eller matte.

Skäller en Berner Sennen mycket?

Berner Sennen är inte känd för att vara skällande hund på något sätt, men om några främlingar eller besökare kommer fram till dörren, är de alltid snabba med att meddela resten av flocken om det innan de slår sig ner igen. Kort sagt, en Berner Sennen skäller vanligtvis bara av goda skäl och inte ofta utan anledning.

Är Berner Sennen bra vakthundar?

Berner Sennen är en riktig ”folkvaktare” och de kända för att vara goda folkkännare. Med detta sagt, en Berner Sennen påtalar alltid för dess ägare när något är fel eller kan eventuellt vara misstänkt, men när de väl är nöjda med att allt är bra, slår de sig snart ner igen. Kort sagt, Berner Sennen är en pålitlig vakthund och en ras som sköter vaktandet av hushållet utan att visa någon form av aggressivt beteende.

Intelligens / träningsförmåga

Berner Sennen är intelligent och de älskar att vara till lags vilket gör dem ganska lätta att träna, men deras träning måste börja tidigt för om man väntar med träningen tills den är äldre kan det leda till att en Berner Sennen är lite för högljudd och orolig och det är alltid svårare att träna bort ett dåligt beteende när hunden vant in det.

Valpar måste också socialiseras från en ung ålder för att de ska kunna växa upp till att vara självsäkra hundar, med tanke på att Berner Sennen är väldigt känsliga för intryck så är det här extra viktigt.

Nyckeln till framgångsrik träning av en Berner Sennen är att börja sin skolning tidigt och alltid vara konsekvent. Det är bäst att hålla träningspassena intressanta och korta, vilket hjälper till att hålla en valp eller ung hund fokuserad på vad man förväntar sig av dem.

Alla valpar från Berner Sennen är otroligt söta vilket innebär att det är allt för lätt att skämma bort dem när de först kommer hem. Ägare måste dock börja som de tänkt att fortsätta och detta innebär att man lägger ut regler och gränser så att valparna förstår vad som är acceptabelt beteende och vad som inte är.

Hälsa & Sjukdomar

Den genomsnittliga livslängden för en Berner Sennen är mellan 7 och 8 år när den sköts om ordentligt och utfodras med en lämplig, bra balanserad kost som är anpassad dess ålder.

I allmänhet är Berner Sennen en frisk ras, men som så många andra rena raser är Berner Sennen benägen att drabbas av några ärftliga hälsoproblem som det är värt att känna till. Här är några av de vanligaste:

 • Höftledsdysplasi (HD)
 • Armbågsledsdysplasi (ED)
 • Renal Dysplasi (njursjukdom)
 • Tumörsjukdomar (malign histiocytos)

Ni kan läsa mer om Berner sennen och deras hälsoproblem hos skk.se