Rottweiler – Rasinformation och köpguide!

Rottweilers har varit ett populärt val som familjehund och sällskapshund i årtionden både här i Sverige och på andra håll i världen. De är kraftfulla och ståtliga hundar med stiligt svarta och rödbrända pälsar. Även om det ligger i en Rottis natur att ”beskydda”, är de inte kända för att vara aggressiva av naturen, även om de under många år fick ett orättvist rykte för att vara en av de mer aggressiva raserna i världen. De är extremt lojala vilket innebär att när det behövs kommer en Rottweiler att stå vid din sida utan att tveka alls och skydda sina ägare såväl som din och flockens egendom.

De är inte det bästa valet som förstahund trots att de är kända för att vara lätta att träna. Anledningen är att Rottweilers måste hanteras och tränas av människor som är bekanta med behoven hos dessa stora, intelligenta och kraftfulla hundar. De är ett utmärkt val för människor som har den tid och det engagemang som krävs för att träna dem, i så fall kan en Rottweiler bli en uppskattad familjemedlem och ett fantastisk livskamrat. För länge sedan beskrevs Rottweilers som de ”mörka vårdnadshavarna för en familj” vilket jag tycker stämmer helt perfekt in på rasen.

Fakta

Mankhöjd

Hanar: 61 – 69 cm

Tikar: 56 – 63 cm

Vikt

Hanar: 50 – 60 kg

Tikar: 35 – 48 kg

Egenskaper

Positiva

 • Rottweilers är mycket intelligenta och självsäkra hundar
 • De är extremt lojala och hängivna hundar
 • Kräver väldigt lite skötsel.
 • De fäller inte mycket.
 • De är ”naturliga” vakthundar som skyddar flocken och familjen.
 • Otroligt bra vakthundar.

Negativa

 • Rottweilers är inte en bra förstahund.
 • Tidig socialisering och träning är ett måste
 • Kan vara mycket krävande på många fronter
 • De är stora hundar och behöver därför tillräckligt med utrymme för att aktivera och uttrycka sig.
 • Rottweiler valpar är högljudda och sprudlande energiknippen
 • Kan ibland vara aggressiva mot andra djur
 • De är kända för att lida av en hel del hälsoproblem så ta höjd för en hel del vetrinärskostnader.

Historia

Det faktiska ursprunget till Rottweiler förblir lite oklart, även om man tror att de har använts sedan länge. Många spekulerar i att rasen uppstod när romarna köpte hundar med sig under sin invasion av Europa som de korsade med inhemska raser som Entelbucher, den större schweiziska fjällhunden liksom några andra. alla tros vara ättlingar till samma romerska hundar.

Rotties hittades ofta i södra Tyskland och Schweiz och rasen fick sitt namn för att så många av dem lämnades i handelsstaden Rottweil i Tysklands södra region Schwarzwald. Deras huvudsakliga jobb var då att skydda och bevaka boskap och deras rykte om att vara lojala och modiga spred sig gradvis till andra delar av landet.

Dessa stora, imponerande hundar blev populära bland slaktare och sågs ofta dra vagnar. Vid den tiden var de kända som Rottweiler Metzgerhunds vilket översatt betyder Rottweiler Slaktarhund och de anses inte vara så annorlunda än de Rottiweilers vi ser idag.

På 1800-talet hade Tyskland förbjudit slaktkörning som innebar att behovet av Rotties minskade och det var först 1914 som de igen började värderas för sitt arbete som krigshundar. 1910 hade Rottweiler blivit Tysklands officiella polishund.

Utseende

Kroppsform

Rottis är stora och imponerande hundar, är välproportionerade, kraftfulla och extremt muskulösa. De har breda huvuden med måttligt välvda pannor och muskulösa kinder. Rottweilers har lätt skrynkling på huvudet när de är vaksamma annars är huden slät. Nosen är alltid svart med fina breda, stora näsborrar.

Ögon

Deras ögon är mandelformade och medelstora i mörkbrun kulör. Öronen är hängande och små och ligger högt och brett ifrån varandra på hundens huvud och ligger alltid nära hundens kind. Rottis har ett perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar dess nedre.

Halsarna är ganska långa och mycket muskulösa och påvisar mycket kraft och styrka. Axlarna är avslappnade, sluttande och ganska långa. Rottweilers har också musklerade framben. Bröstkorgen är bred och djup med välmejslade revben. Ryggen är jämn och rak.

Bakdel

Bakdelen är bred och mycket muskulös med nedre lår som är muskulösa överst, men ändå seniga nerår. Bakbenen är mycket kraftfulla. Deras tassar är kompakta. Baktassarna är längre än de främre. Tasskuddarna är extremt starka med korta, mörka klor. En Rottis svans är ganska tjock och balanserar hundens övergripande utseende. Rottweilers bär sina svansar horisontellt, men de kan hålla den något högre när de är upphetsade eller uppspelta.

Päls

När det gäller deras päls så har Rottweilers medellångt, grovt täckhår som ligger platt mot hunds kropp. Deras underull är kortare och grå, svart eller gulbrun i färgen, men den syns inte genom deras täckhår. Håret på baksidan av Rottweilers främre ben är vanligtvis något längre än på resten av kroppen. Med detta sagt är alltför vågiga eller långa pälsar mycket oönskade enligt rasstandarden.

Rörelsemönster

När en Rottis rör sig gör de det med smidghet och styrka och med en känsla av syfte som ger dem intrycket av att vara kraftfulla hundar som kan resa längre sträckor. Ryggarna förblir jämna och fasta med en enorm mängd kraft. En Rottweiler inger stor respekt och många kan bli rädda så var väl medveten om detta när du är ute och går.

Temperament

Rottweiler är känd för att vara en aktiv hund och en som behöver mycket träning samt mental stimulans för att de ska vara riktigt glada, och fungera som välbalanserade hundar i hemmet. Som tidigare nämnts är det här inte en bra förstahund eftersom de behöver hanteras av någon som har erfarenhet av att hantera och träna en sådan intelligent, imponerande och kraftfull hund.

Det är viktigt för en Rottweilers träning att börja tidigt och valparna måste bli rejält socialiserade från en ung ålder för att de ska växa upp till att vara mer självsäkra, avslappnade vuxna hundar. Det är viktigt för dessa hundar att behandlas med mycket respekt och att använda positiv förstärkning när du tränar dem. Rottis är kända för att vara självsäkra och mycket intelligenta vilket innebär att de snabbt plockar upp nya vanor, men detta inkluderar både goda och dåliga vanor förstås. Men i rätt händer är de lydiga och extremt hängivna hundar som utmärker sig på alla slags aktiviteter för hundar.

Rottweiler som familjehund

Även om en Rottweiler är en bra familjehund betyder deras stora storlek och ibland lite dåliga kontroll över sin kropp att de måste bevakas runt yngre barn. De är ett mycket bra val för personer som arbetar hemifrån eller för familjer där en person vanligtvis stannar hemma när alla andra är ute av huset eftersom de inte tycker om att vara ensamma under längre perioder, de kan drabbas av separationsångest om de blir lämnade under långa perioder.

Rottweiler som vakthund

En helt mogen Rottweiler är en extremt stark hund och en som ibland kan vara mycket krävande och arrogant. Instinkten att ”skydda” är en egenskap som är djupt inbäddad i deras psyke som man måste ha stor förståelse för om man bjuder in en Rottweiler till flocken. Människor som inte känner till en Rottweilers psyke förstår ofta inte att dessa hundar inte behöver lära sig att ”skydda och vakta” utan det är helt inbyggt i deras DNA och så länge vi inte avlar bort det så kommer de att ha kvar sina beskyddarinstinkter.

Med detta sagt trivs Rottweiler i en hemmiljö och som tidigare berört hatar de att bli lämnade egen hand under en längre tid. En Rottis är aldrig lyckligare än när de kan vara med sin flock och kommer att följa med bara för att vara med dem och för att ha koll på vad som händer i deras miljö och hatar det när de lämnas utanför.

Kennel och Uppfödare

Det är viktigt att uppfödare bara föder upp från Rottweilers med sunda temperament och att de spenderar mycket tid och ansträngning på att umgås med sina valpar direkt från början. När du ska köpa valp så är det viktigt att du gör en ”temperamentsbedömning” av föräldrarna som testar hur hunden reagerar och beter sig i olika situationer som de kan stöta på. Bedömningen bör innehålla följande:

 • Vilket intryck ger hunden? Det borde vara av en hund som är reserverad, vänlig, självsäker, avslappnad och lugn
 • Hur reagerar en Rottweilern på någon som närmar sig på ett vänligt sätt? En Rottweiler med ett sunt temperament skulle inte visa någon aggression eller rädsla gentemot någon som närmar sig dem eller deras ägare förutsatt att de gör det på ett vänligt sätt.
 • Hur reagerar hunden på ett mer ovanligt tillvägagångssätt som kan inkludera någon i rullstol eller på kryckor? En hund med sunt temperament skulle inte reagera alls eller känna sig hotad på något sätt.
 • Hur reagerar en Rottweiler på höga ljud? En självsäker hund med ett bra temperament skulle inte alls reagera negativt på höga ljud och plötsliga ljud utan snarare bli nyfiken.
 • Hur reagerar hunden på andra hundar? En välbalanserad, socialiserad Rottweiler skulle visa intresse men inte aggressivitet om inte den andra hunden är aggressiv till att börja med.

Det är viktigt att inte lämna en valp eller unghund med en ”dålig upplevelse” under de första månaderna av sina liv, det kommer sitta i hela livet. Om de socialiseras tidigt så mognar de i allmänhet till självsäkra, avslappnade hundar som tar sig an problem på ett moget och ansvarsfullt sätt.

Är Rottweiler en bra förstahund?

Rottweilers är en krävande ras och därför, som tidigare berörts, passar de bättre för människor som är bekanta med deras behov och som har tillräckligt med tid att ägna sig åt att träna sina hundar. Valpar måste vara väl socialiserade och ha en ägare som tydligt sätter regler från en ung ålder så att de förstår vem som är alfa i hushållet och vem de ska följa när det gäller regler och vägledning innan de växer sig fullstora. Det är ytterst viktigt att det är du som är alfa och inte hunden, då komme du få problem. Som sådan är de inte ett bra val som förstahund.

Kan man ha en Rottweiler lös?

Rottweiler har en hög bytesdrift, men med rätt mängd tidig socialisering och träning kan du som ägare kontrollera din Rottweiler när de möter ett annat djur. Detta är dock inte något du kan förutsätta utan att du har tränat massor. Sen ska man givetvis respektera att många andra är hundrädda och framförallt för en Rottweiler, så jag hade viljat vara helt säker på att det är folktomt innan.

Vad tycker en Rottweiler om att leka med?

Rottisar mognar långsamt och förblir därför extremt lekfulla ända till när de är mellan 2 och 3 år gamla. De tycker om att spela alla möjliga interaktiva spel som inkluderar aktiviteter som ”hämta” eller hitta godis som man har gömt. Egentligen gillar de precis alla tänkbara aktiviteter som är tillsammans med dig som ägare, men gärna var inte rädd för att va lite larvig, Rottweilers gillar när det blir busigt.

Kan man ha en Rottweiler i lägenhet?

På grund av sin stora storlek och vikt är Rottweilers bättre lämpade för att bo i ett hus med en trädgård där de kan aktivera sig som de behöver för att må bra. Med detta sagt måste trädgårdsstaket vara extremt säkert för att hålla en Rottweiler från att rymma. Rottweiler har också som vi nämnt tidigare mycket vakt i sig så de tenderar till att skälla riktigt rejält och grovt vilket inte lämpar sig i en lägenhet. De skäller i mängder när de blir lämnade ensamma hemma för ofta, det är ett tydligt sätt för en Rottweiler att visa att de är olyckliga.

Gillar Rottweilers vatten?

Vissa Rottis älskar att simma medan andra inte gillar tanken på att bli våta och det skulle vara ett misstag att tvinga din hund att hoppa i vatten om de ser rädda ut. Å andra sidan, alla som delar ett hem med en Rottis som älskar vatten kan vittna om hur de helt plötsligt bara slänger sig i vissa vattendrag, så går man nära ett strömt eller farligt vatten – håll hårt i kopplet!

Intelligens / träningsförmåga

Rottweiler är en av de mest intelligenta hundarna på planeten men helt klart slagna av Border Collie och Berner Sennen men en Rottweiler lär sig nya saker extremt snabbt. Nackdelen med detta är att en Rottsar kan vara lika snabb att plocka upp dåliga vanor som de goda. De måste hanteras med ett fast men ändå sympatiskt tillvägagångssätt som alltid överensstämmer med tidigare regler du satt upp sedan den var valp och som du fortsätter med under hela dess liv, vilket är en av anledningarna till att de passar bättre för människor som är bekanta med att hantera hundar.

Rottweilers måste vara väl socialiserade när de är valpar och det kan inte betonas starkt nog att deras träning måste börja så tidigt som möjligt. Att inte umgås med en valp eller träna en ung hund korrekt är ett katastrofrecept både för en Rottis och deras ägare. De är extremt intelligenta, men de har också en mycket dominant sida av sida. De måste de lära sig sin plats i flocken och vem som är alfa i ett hushåll för att de ska må bra och veta hur de ska beté sig.

Rottweiler är en av de raser som är superkänsliga för en persons röst och röstläge och som sådan svarar de bra och extremt snabbt när de får ett röstkommando. Med detta i åtanke är det värt att notera att stor försiktighet måste iakttas när du tränar en Rottweiler för att undvika att bli för upphetsad, vilket kan leda till att en hund blir orolig och stressad för att du blir det.

Aktiviteter för en Rottweiler

Rottweiler utmärker sig i många hundsporter och i rätt händer och miljö är de lätta att träna att delta i följande aktiviteter som de njuter av:

 • Lydnad – en aktivitet som kräver en enormt mycket mental träning för din hund och de fullkomligt älskar det.
 • Agility – en rolig aktivitet där Rottweilers är långt ifrån den bästa rasen men tycker det är väldigt roligt!
 • Flyball
 • Tjänstehund
 • Spårning
 • Rallylydnad

Barn och andra husdjur

Som tidigare nämnts måste Rottweilers behandlas med stor respekt, men när de väl tillhör en familj förblir bandet väldigt starka under hela deras liv. Kort sagt blir en Rottweiler helt hängiven sina ägare och familjen. Om de får rätt mängd daglig träning och tillräckligt med mental stimulans är de bra familjehundar, men försiktighet måste iakttas när de är i närheten av barn, särskilt småbarn som kanske ännu inte har lärt sig hur de ska bete sig runt hundar.

Den som redan delar ett hem med en Rottis och yngre barn bör alltid se till att de aldrig lämnas tillsammans utan uppsikt. Det är också viktigt för föräldrar att lära små barn hur de ska bete sig runt hundar och när de ska hålla sig borta från dem, särskilt när det finns mat runt eller under lek.

Rottweilers hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en Rottweiler är mellan 8 och 10 år när den sköts ordentligt och får en bra mat som är anpassad deras storlek och ålder.

Som så många andra raser, så dras Rottweiler med vissa ärftliga hälsoproblem och de är mest drabbade av:

 • Höftledsdysplasi (HD)
 • Armbågsledsdysplasi (ED)
 • Neurologisk sjukdom (JLPP)

Sköta om en Rottweiler

Som med alla andra raser, måste Rottweilers trimmas regelbundet för att se till att deras pälsar hålls i toppskick och för att se till att hunden inte blir lidande av våteksem som om det lämnas obehandlat kan snabbt utvecklas och spridas till en otäck infektion. De måste också få regelbunden daglig träning för att säkerställa att de förblir i form och friska både mentalt och fysiskt. Utöver detta måste hunden utfodras mat av god kvalitet som uppfyller alla deras näringsbehov under hela livet.

Skaffa en Rottweiler valp?

Rottweiler valpar tar lång tid att mogna och de är dyra att sköta om under de första 12 månaderna av sina liv. Alla ansedda Rottweiler-uppfödare skulle ställa potentiella ägare mycket specifika frågor för att se till att de kan ta hand om denna typ av hund, En Rottweiler kräver verkligen en erfaren ägare som har mycket tid att lägga och faktiskt har råd med de vetrinärskostnader det kan innebära att ha en.

Valpträningen måste börja så snart de anländer till sitt nya hem, här gäller det i början att lära hunden hur ert hem fungerar och hålla den under uppsyn så den inte får för mycket tid att vara kreativ och hitta på saker själv.

Många ägare tar med sina valpar till hundklubbar, vilket är ett utmärkt sätt att umgås med en ung Rottis i en säker miljö som vanligtvis är väl övervakad. Fördelarna med att spendera och lägga mycket tid till träning nu i början av hundens liv är att det lönar sig massor när hunden blir lite äldre – och då är det mycket svårare att träna in nya beteenden.

Valpar behöver få chansen att vila mycket under dagen så det är viktigt att inrätta ett lugnt område för den att göra det även om det inte borde vara för långt ifrån dig och flocken. En valp behöver veta att det finns någon i närheten och att de inte är ensamma och det är viktigt att kunna hålla ett vakande öga på dem på avstånd om de får problem och behöver räddas.

Det är också viktigt att valpskydda ett hem och en trädgård i god tid före valpens ankomst. Alla valpar gillar att gnaga på saker och detta inkluderar elektriska kablar, så det är viktigt att se till att de är utom valpens räckhåll. Alla trädgårdsredskap och andra redskap måste också läggas undan för att undvika att valpen skadar sig när de leker runt i er trädgård.

Vill du läsa mer om Rottweiler så föreslår jag att du kikar in hos skk och Rottweilerklubben.