Shih Tzu – Rasinformation och Köpguide!

Introduktion

Shih Tzus är energiska, livliga små hundar som trivs med mänskligt sällskap och i årtionden har de med goda skäl varit bland de mest populära familjehundarna och följeslagare över hela världen och i Sverige. Varma, alerta, smarta och lojala mot sina ägare, att dela ett hem med en Shih Tzu är ett riktigt nöje. Dessa små hundar är kända för sin djärvhet och livslängd och är också mycket anpassningsbara eftersom de är lika glada att bo i en lägenhet som de är i ett hus.

Shih Tzu misstas ofta för en Lhasa Apso eftersom de ser lika ut, men de två raserna är ganska olika när det gäller deras temperament och anpassningsbarhet. En av de mest förtjusande delarna hos en Shih Tzu är den charmiga formen på huvudet och hur håret i ansikten växer uppåt i ansikten runt nosen. I århundraden har dessa små hundar spritt glädje i världen med sitt förtjusande charmiga utseende och älskvärda personlighet.

Shih Tzu är en livlig liten hund som först föddes upp i Kina där de var mycket uppskattade av kejsare. De är också mycket populära i utställningsvärlden både bland åskådare och domare.

Fakta om Shih Tzu

Vikt

Hanhund: 5–8 kg 

Tik: 5–8 kg

Mankhöjd

Hanhund: 25 cm.

Tik: 25 cm.

Livslängd

11–14 år om man sköter om den ordentligt och ger den näringsrik och bra mat anpassad för dess ålder.

Rashöjdpunkter

Positiva

 • Helt folkorienterade
 • Helt perfekt förstahund.
 • Fungerar helt utmärkt med barn i alla åldrar.
 • Socialt lagda så uppskattar sällskap.
 • De är underbara följeslagare för att de är så snälla.
 • Perfekt pensionärshund.

Negativt

 • Deras päls gör att de kräver en hel del omvårdnad
 • Hatar att vara ensam och lider av separationsångest om de blir själva för länge.
 • Kan skälla mycket om de lämnas ensamma.
 • Kan vara lite envisa emellanåt.
 • Kända för att lida av en hel del ärftliga och medfödda hälsoproblem.

Historia

Shih Tzu härstammar från Tibet där de var mycket uppskattade i tusentals år av tibetanska munkar. De hölls i kloster eftersom de var kända för att vara lojala och pålitliga följeslagare samt extremt bra vakthundar. Ibland skickades dessa små hundar som kallas tibetanska lejonhundar som gåvor till kinesiska kejsare där de förvarades i kejserliga palatset. Med tiden skulle de bli fasta favoriter hos Manchu Härskare. Det finns de som tror att dessa små hundar kan ha korsats med korta kinesiska raser som inkluderar pekinese och kinesiska mopsar.

Dessa korsningar är anledningen till att Shih Tzu har sitt unika utseende och gör dem så annorlunda utseendemässigt mot de tibetanska lejonhundarna som idag är kända som Lhasa Apso.

En av rasens största fans vid den tiden var Dowager Empress Tzu Hsi som satte igång ett framgångsrikt avelsprogram och det är därför som rasen erkänns som sitt ursprung i Kina snarare än Tibet. Deras namn Shih Tzu översatt till engelska från mandarin betyder ”Litet lejon” och de förblev fasta favoriter hos kinesiska kejsare och kejsarinnor i århundraden eftersom de var så lojala och tillgivna följeslagare.

Kuriosa om Shih Tzu

 • Är Shih Tzus en utrotningshotad ras? Nej, de är en av de mest populära raserna både i Sverige och i andra länder i världen.
 • Rasen kommer faktiskt från Tibet, men många hundar skickades som gåvor till kinesiska kejsare som fortsatte att utveckla dessa hundar för att bli de hundar vi ser idag som sådan erkänner de flesta kennelklubbar rasen som infödd i Kina.
 • Shih Tzus är en Brakycefal ras – ”kortskallad ras”.
 • Shih Tzus var en favoritkamrat till Dowager Empress of China.
 • De bodde tidigare i kejserliga palatset och hade sina egna kvarter.
 • Shih Tzus hade sina egna tjänare när de bodde i palatsen.
 • Deras namn betyder Litet lejon på Mandarin.

Utseende

Shih Tzu är en robust liten hund som har en silkeslen, lyxig lång päls. De är kända för att ha lite av en arrogant och busig blick som ofta gör dessa små hundar ännu mer förtjusande. Deras huvuden är breda och runda med mycket bredd mellan ögonen. De har också ett snyggt skägg och fulla morrhår med håret som växer upprätt strax ovan nosen.

Ögonen

Ögonen är runda och stora och har en mörk färg men hundar har ett varmt och inbjudande utseende. Hundar med leverfärgade pälsar kan ha lite ljusare ögon vilket är tillåtet och inte helt ovanligt.

Öronen

Öronen är fina och stora som hunden bär hängande ner. Deras mun har ofta lite underbett även om den också kan vara jämn. Nacken är snyggt proportionerlig och de bär den stolt. Axlarna är avslappnade med frambenen korta och muskulösa och de visar mycket ben.

Kroppsform

En Shih Tzu har en kompakt kropp med ett brett, djupt bröst och en fast, jämn rygg. Bakpartierna är muskulösa med bakben som är korta och rejält muskulösa med väl rundade och kraftfulla lår. Tassarna är fasta, runda och snyggt vadderade och täckta av hår.

Päls

När det gäller deras päls har Shih Tzu en lång, tät skyddspäls och en måttligt tjock underpäls. Vissa hundar har lite vågigt hår med fall i sina pälsar vilket inte är helt ovanligt. Det är värt att notera att längden på en Shih Tzus päls aldrig ska vara så lång att den stör deras rörelse eller påverkar dess syn.

Rörelsemönster

Shih Tzus är självsäkra, utåtriktade filurer, de är självsäkra och arroganta i sina rörelser också, lite ”primadonniga” emellanåt. De rör sig smidigt och är mycket snabbare än man tror när man ser dem..

Temperament

Shih Tzu är känd för att vara en livlig, självsäker, utåtriktad liten hund och är i princip alltid glada, spralliga och utåtriktade. Det finns inget de gillar mer än att vara en del av en familj och flock de bara älskar att vara involverad i allt som händer i ett hushåll och det är därför de alltid har varit ett populärt val som husdjur och sällskapshund. De trivs med mänsklig kontakt och är aldrig lyckligare än när de är runt de människor de älskar.

De är ett utmärkt val som förstahund eftersom de är intelligenta och är alltid villiga och ivriga att behaga. Det finns en nackdel med detta och det är att de ofta mår väldigt dåligt av att bli lämnade själva då de verkligen vill ha socialt utbyte och vara med sin flock. De har ganska högt underhåll när det gäller att hålla sina pälsar vårdade och snygga, vilket är ganska tidskrävande.

Hur är de mot främlingar?

Shih Tzus kan vara lite försiktig och misstänksam mot främlingar, även om de sällan skulle visar någon form av aggressivt beteende gentemot människor de aldrig har träffat tidigare, och föredrar att bara hålla avstånd tills de lär känna någon.

Är det en bra förstahund?

Shih Tzu är det perfekta förstahunden för nya hundägare eftersom de alltid är så ivriga att behaga och är så folkorienterade, de är inte bara lätta att träna utan också otroligt lojala mot sin ägare, så du kommer inte ångra dig om du är på jakt efter en bra familjehund eller sällskapshund.

Har de några jaktinstinkter?

Shih Tzus är sociala små hundar av naturen, särskilt om de har varit väl socialiserade när de var yngre valpar. Med detta sagt har de en lite busig strimma i sig och vill gärna jaga mindre djur bara för skojs skull, detta kan framförallt vara bra att känna till när man går på gatan eller liknande och det springer en ekorre ut i vägen, de följer lätt efter och det kan hända en olycka.

Vad tycker Shih Tzus om för lekar?

Shih Tzus är kända för att vara de verkliga clownerna i hundvärlden som älskar att underhålla och bli underhållna. Eftersom de är så intelligenta kan dessa små hundar lära sig nya saker extremt snabbt, vilket inkluderar interaktiva spel. De älskar att vara i centrum för flockens uppmärksamhet. Så du kan räkna med att din Shih Tzu kommer gilla i princip vilken lek du än gillar.

Kan man lämna en Shih Tzu ensam?

Dessa små hundar trivs med mänsklig kontakt och är aldrig glada när de lämnas ensamma under någon längre tid. De är således bättre lämpade för hushåll där minst en person är i närheten när alla andra är utanför huset så att de alltid har sällskap. En annan lösning är att få en annan hund eller en katt så att de kan hålla varandra sällskap med när resten av flocken är ute.

Skäller en Shih Tzu mycket?

Tyvärr ja, Shih Tzus har en tendens att älska att höra sin egen röst. Tack vare att det är en så intelligent hundras är det ganska enkelt att träna bort men om du lämnar en Shih Tzu ensam hemma mycket så de får separationsångest så lovar jag att du kommer få väldigt missnöjda grannar för då skäller de i mängder.

Gillar Shih Tzus vatten?

Shih Tzus är inte särskilt bra simmare och även om de gillar att leka längs en strand är de inte särskilt förtjusta i att vara i vatten. Man bör alltid vara försiktig när en Shih Tzu går i vatten eftersom de har så korta ansikten och lätt kan andas in bakterier från vattne som kan leda till alla möjliga problem. Den andra saken att tänka på är att dessa små hundar har långa, täta pälsar som lätt skulle kunna tynga ner dem de simmar.

Är Shih Tzus bra vakthundar?

Shih Tzus är alltid snabba med att låta sina ägare veta när något händer i deras närmiljö och i hemmet som de inte gillar särskilt. De är lika snabba att skälla när det finns främlingar eller när de hör någon komma till ytterdörren.

Intelligens / träningsförmåga

Shih Tzus är intelligenta, men de kan också tendera till att bli lite individualister och vilja göra som de själva vill, vilket innebär att deras träning och socialisering måste börja så tidigt som möjligt. De kan också vara lite envisa ibland och ofta ge ägare intrycket att det minsann är Shih Tzun som bestämmer hemma. Men detta beteende ska givetvis inte tolereras utan ägaren är alfa hemma, genom tålamod och konsekvent träning och tillrättavisningar så stävjas det här beteendet omgående och det blir inget långvarit problem.

Barn och andra husdjur

Även om det är en kärleksfull och vänlig hund av är Shih Tzu inte det bästa valet för familjer med mycket små barn eftersom de kan vara lite spetsiga om de känner sig hotade på något sätt. Med detta sagt, om en Shih Tzu har vuxit upp med barnen och de var väl socialiserade från en ung ålder, kan de vara väldigt kärleksfulla, särskilt om barnen har lärt sig hur man respekterar och beter sig runt sitt husdjur. Emellertid bör all interaktion mellan barn och hundar övervakas av en vuxen för att se till att saker och ting inte blir för stökiga, speciellt om hunden är något större.

Hälsoproblem & Sjukdomar

Den genomsnittligt förväntade livslängden för en Shih Tzu är mellan 10 och 16 år när den sköts ordentligt och får en lämplig diet av god kvalitet som passar deras åldrer. Med detta sagt har de i allmänhet ett långt och hälsosamt liv.

Som så många andra raser är Shih Tzu känd för att lida av några ärftliga hälsoproblem som det är värt att veta om du planerar att dela ditt hem med en av dessa aktiva, roliga, gulliga små hundar. De vanligaste sjukdomarna som en Shih Tzu råkar ut för är:

 • Ärftliga ögonsjukdomar
 • Lösa knäleder (Patellaluxation)
 • Öroninfektioner
 • Problem med ryggen
 • Andningsproblem

Om ni vill läsa på mer om rasen Shih tzu så rekommenderar jag att ni läser på SKK eller hos Shih-tzu klubben