Chihuahua – Köpguide och rasinformation!

Under åren har Chihuahuan hittat sin väg in i hjärtat och hem hos många människor runt om i världen. Rasen kommer från Mexiko där de alltid har varit mycket uppskattade för sin söthet, deras intelligens och det faktum att dessa små minihundar tycker att de är större än de egentligen är. En Chihuahua är absolut inte en knähund eller utsmyckning. Dessa små hundar sprudlar av energi och karaktär och är jättekul att dela ett hem med. De är väldigt modiga och kommer att stå upp mot precis vem som helst. De är också lojala och kärleksfulla små liv som inget hellre vill än att spendera så mycket tid med sina ägare som möjligt, vilket innebär att Chihuahuas inte tolererar att lämnas ensamma under någon längre tid.

Fakta

Vikt

 • Hanhund: 1–3 kg
 • Tik: 1–3 kg

Mankhöjd

 • Hanhund: 23 cm
 • Tik: 18 cm

Egenskaper

Positiva

 • Mycket intelligent och är därför lätt att träna.
 • Mycket anpassningsbar och lika glad att bo i en lägenhet som de är i ett hus.
 • Bra val för hushåll med äldre barn.
 • Extremt lojala och det är därför Chihuahuas är så underbara familjemedlemmar.
 • Chihuahuas behöver inte en enorm mängd daglig träning.
 • De älskar att leka interaktiva inomhuslekar.
 • De kräver väldigt lite underhåll.
 • Går smidigt att träna dem från att skälla mycket.

Negativa

 • Chihuahua är en dyr ras att köpa och speciellt med stamtavla.
 • Kan vara överbeskyddande om sin familj, leksaker och mat.
 • Gillar inte att lämnas på egen hand och kan utveckla separationsångest.
 • Kan visa sig vara lite av en utmaning att få psykiskt stabila.
 • Egensinnade och gillar att göra som de själv vill.
 • Kan vara ruskigt envisa ibland.
 • Inte bra med småbarn och yngre barn som ofta är för högljudda och bullriga.
 • Valpar behöver hanteras försiktigt eftersom de har mjuka skallar de första månaderna av sitt liv.
 • Ögon och öron behöver extra omsorg.

Historia

Även om det fortfarande finns en viss diskussion om hur Chihuahua först uppstod, oavsett om de först dök upp i Europa eller Mexiko, verkar Mexiko vara det mest troliga tack vare arkeologiska fynd och lokala mexikanska folksagor. Det finns forskare som påstår att rasen är en ättling till hundar som fanns i antiken när en mexikansk civilisation, känd som Toltec, höll mycket lika små hundar som kallades Techichi. Denna teori om Chihuahuas ursprung stöds av begravningar av hundar som hittats från 300 f.Kr.

Med detta sagt finns det andra forskare som tror att rasen först dök upp antingen i Spanien eller Malta med mycket liknande hundar som förekommer i tidens målningar. Dessa bilder gjordes innan Christopher Columbus kom tillbaka från sin resa till den ”nya världen” vilket innebär att Chihuahua existerade i dessa regioner i världen före hans episka resor över Atlanten.

De första uppgifterna om den moderna Chihuahuan går tillbaka till 1800-talet när entreprenörsmexikaner började sälja dessa små hundar till turister som besökte landet. Den första Chihuahuan, med namnet ”Midget”, registrerades i USA 1904 och rasens popularitet tog fart sedan dess. De var särskilt populära bland damer som ville ha små följeslagare.

Kuriosa om Chihuahua

 • 1948 ville en texas senator genomföra en statlig lagstiftning som skulle göra Chihuahua till den officiella statshunden eftersom han älskade rasen så mycket. Hans argument var att även om Chihuahuas kom från Mexiko så gjorde Texas det också.
 • Chihuahuas var större förr i tiden och blir mindre med tiden konstigt nog.
 • Rasen är precis som nyfödda bebisar, de har inte alltid färdigbildade skallar vilket gör det livsfarligt med en smäll på fel plats.
 • Chihuahuas kan antingen ha äppelformat huvud eller päronformat.
 • Chihuahuas har den största hjärnan av alla hundar i förhållande till sin kropp.
 • Chihuahuas är den mest aggressiva rasen gentemot människor som valpar enligt den här studien.

Utseende

Chihuahuas beskrivs bäst som kompakta, små och läckra hundar som har skrymmande personlighet. De har snyggt rundade huvuden med korta, lite spetsiga nospartier och väldefinierade käklinjer. Deras ögon är stora och runda, väl placerade på hundens huvud och de kan antingen vara mörka eller rubinfärgade, även om vissa Chihuahuas kan ha ljusare ögon.

Ögon

Deras öron är stora och de ”står ut lite”. Chihuahuas har en stark käftlinje med en perfekt och regelbundet saxbett där deras övre tänder tätt överlappar dess nedre. De håller nacken böjd och axlarna är väl avslappnade. Frambenen är raka och ligger väl under hundens bröstkorg vilket möjliggör mycket fri rörlighet.

Proportioner

Som tidigare nämnts är Chihuahua en kompakt liten hund och de har fina proportioner för sin storlek. Ryggen är jämn och de har välmejslade revben och djupa bröst. Bakbenen är rejält muskulösa och deras bakben är starka med stor rörlighet. En Chihuahuas tassar är väldigt små med stiligt delade tår och väl vadderade tassar och klor. Deras svans är medellång och hög som hundarna bär över ryggen.

Päls

En Chihuahuas päls är antingen långhårig eller korthårig. Den långhåriga är en mjuk och lång päls. Den korthåriga har en tjock, kort päls som är slät och glansig på huvud och över kroppen.

Temperament

Chihuahuas borde definitivt inte ses som enkla minihundar, de är vaksamma, snabba och vaksamma små rackare som står upp för sig själva när de känner att de måste. De är en ”stor” hund i en liten kropp och kommer att tar sig an precis vem som helst. De är emellertid inte skygga eller tillbakadragna hundar, utan snarare livliga och mycket intelligenta, vilket bara är några av anledningarna till att de har varit sådana populär hund över lång tid.

Chihuahua och främlingar

De är ganska försiktiga kring nya människor, men när de lär känna en person så kommer de alltid ihåg personen och är väldigt bekväma i deras närhet. De är kända för analysera en person eller hund innan de ger sig in i en relation, det är en ”självbevarande” egenskap som ses i många hundar inom rasen. De är också kända för att vara envisa. Men när de är väl socialiserade och korrekt tränade blir dessa små hundar lojala och kärleksfulla följeslagare som det är en glädje att ha runt sig.

Viktigt att de inte blir bortskämda

En sak att tänka på är att om det inte sätts regler och tränas ordentligt från en ung ålder kan Chihuahuan bli extremt dominant och därför oroliga och svårare att hantera. Allt för ofta är de bortskämda och då kan dessa små hundar bli extremt defensiva och skälliga.

Temperamentet en viktig faktor hos uppfödare

Under årens lopp och eftersom bättre avelsmetoder etablerats genom erkända och väletablerade svenska uppfödare, är de Chihuahuas som vi ser idag kända för mycket bättre temperament än tidigare. Detta tack vare noggrann och selektiv avel. Idag säger rasstandarden tydligt att en Chihuahuas temperament ska vara ”trevlig, livlig och intelligent” så att inte bara utseendet spelar en viktig roll i deras avel, men temperament är också en viktig faktor.

Naturligt avvaktande

Det är värt att notera att Chihuahuas är naturligt avvaktande och att de föredrar att analysera saker innan de gör något som inkluderar att närma sig människor de inte redan känner till. Kort sagt, Chihuahuas gillar att göra saker i sin egen takt och när det passar dem. När de väl är glada över en situation och en person slappnar de av och blir mycket mer lyhörda.

De är bra på att känna det du känner

Dessa små hundar är otroligt känsliga och om någon person i flocken eller sällskapet som känns spänd eller stressad på något sätt kommer de att skicka dessa känslor till en Chihuahua och de kommer att reagera därefter. Chihuahuas gillar inte heller höga ljud vilket är en annan sak som kan göra dem väldigt nervösa. Med detta sagt är Chihuahuas naturligt nyfikna och är så intelligenta att de snabbt tar till sig nya vanor, både bra och dåliga..

Chihuahuas gillar att ha sällskap om det är en person eller en annan hunds sällskap spelar inte så stor roll men får de välja själva så vill de ha en annan chihuahua. Om de lämnas på egen hand under en längre tid, är de benägna att lida av separationsångest, vilket kan leda till att de blir destruktiva i hemmet och har sönder saker och skäller mycket.

Är de en bra förstahund?

Chihuahuas är inte det bästa valet som förstahund eftersom de kan vara lite av en utmaning när det gäller att träna dem tack vare att de är individualister och gillar att göra det de själva vill. De kan vara svårare att få att lyssna än många andra små raser, vilket innebär att det ofta tar längre tid och kräver mycket mer tålamod när man lär en Chihuahua. Därmed inte sagt att det är omöjligt att ha som förstahund utan det är bara inte det enklaste valet.

Har Chihuahua någon jaktinstinkt?

Ja, de kommer att jaga andra djur när de får chansen, särskilt om de är väl socialiserade och därför är mer självsäkra vilket ofta innebär att en Chihuahua inte har någon verklig uppfattning om dess storlek. Således bör man alltid vara försiktig när en Chihuahua träffar andra husdjur och djur för att undvika att de jagar bort dem eller hamnat i bråk och detta inkluderar mycket större raser.

Vad gillar Chihuhua för lekar?

Chihuhua är naturligt väldigt lekfulla och kommer tycka om de lekar som du tycker är roliga! Viktigt att komma ihåg är att det tar dessa små hundar lite tid att känna sig bekväma runt människor de inte känner och de gillar också att vänja sig vid nya miljöer och situationer, men när de väl känner sig bekväma kan de vara riktiga clowner och de kommer vilja leka massor av olika typer av lekar med sin flock och ägare.

Kan en Chihuhua vara själv hemma?

Chihuahuas tycker inte om att vara själva och om de behövera vara detså blir de mycket stressade och oroliga vilket kan leda till att de blir skälliga och destruktiva hemma. Detta är typiskt beteende hos en hund som lider av separationsångest. Således är de bättre lämpade för hushåll där minst en familjemedlem stannar hemma när de andra är ur huset eller där det finns en annan hund så er Chihuhua alltid har sällskap.

Valpträning

Chihuahuas är smarta små hundar, men träningen måste börja tidigt och det är viktigt för valpar att vara väl socialiserade från en ung ålder för att de ska växa upp till väl fungerande hundar som fungerar bra i er familj och flock. De må vara små i storlek, men deras utseende och storlek bedrar och det skulle vara ett misstag att ”förstöra” en Chihuahua genom att låta dem komma undan med för mycket bara för att de är så söta. Att vara konsekvent och ha tid att träna en Chihuahua direkt från dag ett är nyckeln till att de växer upp till att vara väluppfostrade, skötsamma hundar som man faktiskt vill umgås med.

Med detta sagt tar det tid och tålamod att träna en Chihuahua, för även om de är så intelligenta är de självständiga tänkare och gillar att göra saker i sin egen takt som inkluderar att svara på kommandon när de själv vill. Fördelarna med att vara konsekvent med träningen med en chihuahua kommer snabbt visa sig dock. Nyckeln till framgångsrik träning av en chihuahua är att ta dig tid och att gå igenom en kort träningsrutin varje dag. Så ofta och korta pass!

Fungerar de bra ihop med barn?

Chihuahuas är inte det bästa valet för människor med barn i familjen eller i alla fall inte små barn för kan vara lite för vårdslösa runt dessa små hundar vilket kan leda till att de skrämmer eller skadar hunden, med tanke på att Chihuahuas är väldigt små hundar och kan därför lätt trampas på, särskilt om en situation är lite för hektisk och de blir oroliga och nervösa för saker.

Varje interaktion mellan en Chihuahua och ett barn bör övervakas av en vuxen. Chihuahuas är väldigt smarta och är försiktiga med småbarn och mindre barn eftersom de verkar instinktivt veta hur sårbara de är.

När det gäller andra hundar är Chihuahuas i allmänhet bra tillsammans med dem, speciellt om de har vuxit upp med en annan hund av sin ras eller en annan hundras. När det gäller katter och mindre husdjur är de vanligtvis okej om de har vuxit upp med dem, men de kommer vilja jaga en obekant katt om de kliver in i trädgården.

Hälsa & Sjukdomar

Den genomsnittliga förväntade livslängden för en Chihuahua är mellan 10 och 18 år när den sköts ordentligt och matas med en lämpligt foder av hög kvalitet som är anpassat för deras åldrar.

Dessa små hundar är anmärkningsvärt friska och robusta med tanke på deras storlek, men de är kända för att lida av vissa ärftliga och medfödda sjukdomar som kan vara bra att ha koll på, bland annat:

Mage / Tarmsymptom (vanligaste besöket hos vetrinären)

 • Knäledsproblematik
 • Kräkningar
 • Ryggsmärtor
 • Hudproblem
 • Öronproblem
 • Immunologiska sjukdomar

Chihuahuas är den enda rasen som är född med en underutvecklad skalle som följaktligen inte är helt formad. Det är bara när valparna växer att deras skalle slutar utvecklas och således bör man vara försiktig under de första månaderna av deras liv för att undvika att skada en valp. Många veterinärer som inte känner till rasen såväl som oerfarna uppfödare förväxlar ofta en skalle som inte är helt utvecklad med ett tillstånd som kallas Hydrocephalus.

Vill du läsa mer om Chihuahua så rekommenderar jag ett besök hos SKK eller Chihuahuacirkeln.