Tax – Rasinformation och köpguide

Tax är en helt unik hundras och de är aktiva små hundar som genom åren har hittat sig in i hjärtat och hem till många människor både här i Sverige och på andra håll i världen. Även om den är liten i sin storlek, trivs en tax med att träna och gärna i stora mängder om den får chansen. Något av det bästa som en tax vet är jakt.

Rasen härstammar från Tyskland där de föddes upp för att jaga kaniner, grävlingar och sårat vilt. Det finns inget som dessa hundar gillar mer än att vara ute och leta efter slag / spår och sen spåra upp viltet och driva det, men efter jakten är de lika glada att krypa upp på soffan bredvid sin ägare och ta resten av dagen i väldigt maka tempo. Taxar är intelligenta, lojala följeslagare och de älskar att vara en del av en familj och flock.

De är kända för att vara lite envisa, vilket innebär att de inte är de enklaste hundarna att träna. De kan vara svåra att kalla in då de gärna låtsas att inte höra en och är som sagt ibland riktigt envisa. Det finns faktiskt 6 typer av taxar, alla de olika typerna håller sig konsekvent i toppen av de mest populära raserna i världen.

Här i Sverige är taxen känd som en formidabel jakthund på klövvilt som rådjur och dovhjort.

Fakta

Livslängd

 • 12 – 13 år (om de tas om hand om på rätt sätt)

Mankhöjd

 • Hanhund 20 – 27 cm
 • Tikar 20 – 27 cm

Vikt

 • Hanhund 9 – 12 kg
 • Tikar 9 – 12 kg

Egenskaper

Positiva

 • Extremt tillgivna och lojala hundar.
 • Mycket intelligenta, taxar lär sig snabbt.
 • Naturligt väldigt lekfulla.
 • Är kända för att vara riktiga clowner när de kommer igång.
 • Energiska och gillar när det händer saker, kräver mycket aktivering (på gott och ont).
 • Låg skötsel på alla fronter.

Negativa

 • Inte en bra förstahund då de ofta har egna idéer.
 • Ofta rätt envisa.
 • Man måste vara försiktig med hur en tax hoppar då de har en tendens att kunna skada ryggen – speciellt på valpar.
 • De har väldigt lätt att lägga på sig rejäl vikt om det inte ges tillräckligt med daglig träning.
 • Om de inte lärde sig från tidig ålder att inte skälla i onödan, kan de bli hopplösa som fullvuxna.
 • Det är känt att rasen lider av en hel del hälsoproblem så veterinärsräkningar kan bli höga.

Historia

Taxar har funnits under mycket lång tid med noteringar kring taxar som går tillbaka till 1400-talet i sitt hemland Tyskland. Med detta sagt kan bevis på liknande hundar ses i konsten från de gamla egyptiernas tid. Hundar som Taxen har också hittats i gamla konstverk som hittades i Mexiko. Andra bevis på liknande hundar hittades i Italien som går tillbaka till det första århundradet e.Kr.

Deras namn betyder ”grävlings hund” på tyska och man tror att rasen uppstod genom att korsa Schweisshund med Bibarhund och genom selektiv avel skapades kortare ben på 1700-talet. Dessa kortbenta hundar uppföddes speciellt för att jaga och spåra byten som inkluderade grävlingar ur sina hål. Återigen, genom ytterligare selektiv avel, skapades mindre versioner av taxen som skulle bli miniatyrtaxar som var högt uppskattade av skogsmästare eftersom de kunde komma ner i kaninhål för att skrämma ut sitt byte.

I sitt hemland i Tyskland har rasen delats in i tre grupper som baserats på storleken.

Idag förblir taxen en av de mest populära små hundarna i Sverige, inte bara tack vare deras bedårande utseende, utan också för att de är behagliga, fromma och snälla att ha att göra med – samt utgör de en utmärkt jakthund!

Utseende

Det går inte att missta en tax för någon annan ras, även om det finns 9 varianter av dessa charmiga små hundar, vilket ibland skapar en viss förvirring. Taxen kallas ofta ”Weinerdog” utomlands, alltså fritt översatt till ”korvhunden” tack vare sina korta ben och långa kroppar, de har muskulösa kompakta hundar som har kraftfulla framben som skräddarsydda för att gräva.

De har långa, nästan koniskt formade huvuden med en mycket lätt välvd skalle. De har starka käkar och täta läppar.

Ögon

Deras ögon är mandelformade och medelstora och sneda. Taxar har mörka ögon, även om chokladfärgade taxar har ljusare ögon. Deras öron är höga och breda och är måttligt långa med den främre kanten på öronen vid en hundens kinder. När taxar blir uppmärksamma eller verkligen fokuserar så åker öronen framåt och utåt.

Deras mun är väl utvecklad och kraftfull med tänder som sitter tätt ihop. De har ett perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar dess nedre. Halsarna är långa och muskulösa. Taxar bär huvudet stolt framåt och uppåt vilket ger dom ett ståtligt och nästan trotsigt intryck.

Kroppsform

Axlarna är breda och de har långa axelblad och deras framben är muskulösa och starka. En tax kropp är riktigt muskulös och lång med snyggt sluttande axlar och de har en ganska jämn rygg med en lätt välvd, kort och stark ländrygg. Deras bröstben är framträdande och hundarna är lätt böjda i buken men de har tillräckligt utrymme från marken för att kunna röra sig fritt.

Ben / Tassar

Deras övre lår är starka och vinkelräta mot taxens bäcken medan det välmusklerade underlåret är vinkelrätt mot hundens övre lår. Deras främre tassar är breda och baktassarna är något smalare och mindre. Tårna är stängda med en tydlig båge till var och en av dem. Klorna är starka och väl separerade och de har tjocka rejäla tasskuddar.

Korthårig tax

Har som precis som det låter en korthårig päls som glänser och är alldeles slät och väldigt tät och ligger dikt an taxens kropp. Kräver ingen särskild typ av skötsel.

Strävhårig tax

Den här har päls som behöver trimmas ca 2-3 gånger om året. De har ett lite speciellt utseende med sin sträva päls och buskiga ögonbryn och skägg.

Långhårig tax

Den här taxen kräver mer underhåll, har du en långhårig tax så behöver du borsta och kamma pälsen då och då för att undvika att tovor bildas, speciellt på de platser där håret är extra långt.

Normalstor tax

Det som avgör om taxen tillhör kategorin Normaltax är om bröstfånget är över 35 cm, då betraktas det som en Normaltax.

Dvärgtax

Det som avgör om taxen tillhör kategorin Dvärgtax är om bröstfånget är mellan 30-35 cm, då betraktas det som en Dvärgtax.

Kanintax

Det som avgör om taxen tillhör kategorin Kanintax är om bröstfånget är under 30 cm, då betraktas det som en Kanintax.

Temperament

När en tax är helt mogen är de riktigt aktiva hundar och som fullkomligt älskar att vara ute och göra saker. Det är inte ofta en tax tröttnar före sin husse eller matte utan det känns som de skulle vara ute hela dagarna om de fick. Med detta sagt gillar de inget mer än att krypa ihop med sina ägare efter att de aktiverats. Taxar är kända för att vara lojala följeslagare som genom åren har blivit populära familjehundar och jakthundar.

Även om de är intelligenta tenderar taxar till att ha lite egna idéer emellanåt, vilket kort sagt betyder att de inte är de bästa i lydnadssatsningar. Deras instinkt att ”jaga” är mycket stark och således måste taxens träning börja tidigt med särskild uppmärksamhet åt ”inkallande” -kommandot och även fast man börjat träna tidigt och gjort ett bra jobb så kan en hund välja att ignorera det eftersom något mer intressant har fångat deras uppmärksamhet och deras jaktinstinkt är helt enkelt för hårt rotad ibland.

Är tax en bra förstahund?

Taxar är inte optimala som förstahund, de är bättre lämpade för människor som är bekanta med rasen och deras specifika behov som inkluderar de hälsoproblem som rasen är känd för att lida av och som kan hantera mängden aktivitet och aktivering som taxar kräver. Om de inte tränas och hanteras korrekt från början kan Taxar (likt många andra hundraser) bli oroliga och stressade vilket gör det svårt för ägaren att hantera dem. Men i rätta händer och med mycket tålamod är det möjligt att övervinna deras envisa vilja och få en otroligt följsam hund.

De kan vara lite försiktiga med främlingar och är alltid snabba med att meddela familjen när det finns någon i närheten. Taxen har ett mycket djupt skall som förvirrar många eftersom det inte stämmer överens med hur taxen ser ut. Viktigt här att komma ihåg att om hunden inte får tillräckligt med stimulering och aktivering så kommer den obönhörligen att börja skälla och bli destruktiv hemma – och det är inte roligt. Taxar blir snabbt uttråkade.

Har de hög jaktinstinkt?

Taxar föddes upp för att jaga och därför har de en kraftfull bytesdrift som är ett drag som är djupt inbäddat i deras DNA. Därför bör man alltid vara försiktig med när och var en tax får springa fritt. Bli inte förvånad om din tax drar efter ett djur första bästa chans de får, det kan vara extra viktigt att känna till i trafikintensiva miljöer.

Vad gillar en tax för lekar?

Taxar är aktiva, roliga små hundar och de trivs med att vara i centrum för gärna allas uppmärksamhet. De älskar att bli underhållna samtidigt som de tycker om att underhålla sin familj och flock med alla sina fåniga upptåg. De är kända för att vara riktiga clowner när stämningen tar vid och de lär sig snabbt hur man ska behaga sin flock och familj.

Kan man ha en Tax i lägenhet?

Taxar är mycket anpassningsbara små hundar vilket innebär att de är lika glada att bo i en lägenhet i stan som om de skulle bo i ett hus pålandet, förutsatt att de får tillräckligt med motion och mental stimulans med tanke på att taxar gillar att vara ute i mängder och behöver att det händer mycket.

Skäller taxar mycket?

Inte lika mycket som vissa andra hundraser men mer än andra så de hamnar i mittenskiktet här och det stora problemet är att deras skall är som ett avgrundsvrål så det hörs långt och gör nästan så att stommen i huset ekar, detta är extra känsligt och viktigt att man tränar på om man bor i närheten av grannar.

Gillar Taxar att simma?

På grund av sin kroppsbyggnad och det faktum att de har så korta ben är taxar inte särskilt bra simmare och man bör alltid vara försiktig när man går med en hund någonstans nära vatten så de inte faller i, hundar har svårt att bedöma om det är strömt eller inte.

Är Taxar bra vakthundar?

Ja, det är inte någont Rottweiler vi pratar om här men taxar fungerar ändå helt ok som vakthundar, deras djupa skall kommer så fort Taxen vill göra dig uppmärksam. Det brukar vara så fort någon närmar sig ytterdörren eller när din Tax känner att det är något i görningen.

Intelligens / Inlärningsförmåga

Taxen är känd för att vara en intelligent hund, inte riktigt i paritet med Border collie eller Berner sennen men ändå högt på listan. men de är inte så lätta att träna tack vare att de är så egensinniga och har mycket egna idéer och tankar kring vad de borde göra och inte. Deras högsta prioritet är inte din önskan så att säga. Men i rätta händer och när de får rätt mängd positiv förstärkningsträning från en ung ålder samt mycket uthållighet och tålamod, kan taxar tränas även om de aldrig blir 100% lydiga.

Tack vare deras djupt rotade jaktinstinkter är de nästan omöjliga att hindra när instinkterna slår till och då är det verkligen dövöra och selektiv hörsel på taxar.

Taxvalpar

Valpar måste lära sig husets regler och gränser så snart de anländer till sitt nya hem och även om de är otroligt söta, skulle det vara ett enormt misstag att låta en taxvalp komma undan med för mycket. Det finns ett syndrom som ofta kallas ”small dog syndrome” som vi måste försöka undvika. Det innebär att man är för mesig och snäll mot ”små och söta” hundar och inte tydligt nog påvisar vem som är alfa i familjen. Då blir de snabbt dominanta och tar över hemmet och tror att de kan göra lite vad de vill – var noga så du undviker detta!

Hälsa och sjukdomar

Den genomsnittliga förväntade livslängden för en tax är mellan 12 och 13 år när den sköts ordentligt och utfodras med mat av lämplig kvalité och som är anpassad dess ålder.

Ett av de vanligaste hälsoproblemen för taxar av alla sorter är intvertebral disksjukdom som påverkar deras ryggar och detta är relaterat till dvärggenen som orsakar deras korta ben. Rasen känd för att ha en högre risk för ryggskador än andra raser. IVDD-röntgenscreening är nu tillgänglig för avelshundar för att minska den ärftliga risken.

Det är också viktigt att man tar försiktighet när man delar ett hem med en taxvalp. Att hoppa upp på möbler eller springa upp och ner för trappor kan orsaka skador på en växande tax ryggrad, så det måste undvikas till varje pris. Andra hälsoproblem som påverkar rasen inkluderar följande:

 • Intervertebral disksjukdom
 • Problem med urinvägar
 • Epilepsi
 • Allergier
 • Hjärtfel
 • Cancer

Att ta hand om en tax

Som med alla andra raser måste taxar trimmas regelbundet för att se till att deras päls hålls i toppskick. De måste också få regelbunden daglig träning för att säkerställa att de förblir i form och friska. Utöver detta måste de få mat av god kvalitet som uppfyller deras näringsbehov under hela livet. Precis som andra raser så behöver taxen ett specifikt foder som passar just individen och deras ålder och aktivitetsgrad.

Att ta hand om en taxvalp

Det är viktigt att göra iordning ordentligt i hemmet innan du får hem din valp. Det är även viktigt att du anpassar tidpunkten för när du får hem din valp till ditt livi övrigt. Det innebär att se till att någon kommer att vara hemma några dagar och till och med upp till en vecka eller två för att hjälpa till att anpassa er nya valp till sitt nya hem.

Valpsäkring av hemmet är viktigt och det är en bra idé att begränsa mängden utrymme en valp kan ströva omkring på. Elektriska kablar och andra saker som en valp kan tugga bör placeras utom räckhåll och säkerställ att valpen inte har fri tillgång till hela huset så det begränsar ytan du behöver valpsäkra. Ett annat alternativ är att investera i en välgjord lekhage som är ett utmärkt sätt att säkerställa att en valp inte råkar i bekymmer och det gör det lättare att hålla koll på dem.

Det är också viktigt att inrätta ett lugnt område där valpen kan ta sig en tupplur när de behöver, med tanke på att valparna behöver sova mycket vilket kan vara upp till 21 timmar under ett dyng. Med detta sagt bör det inte vara allt för långt ifrån där familjen och flocken samlas eftersom en ny valp behöver veta att någon finns och de inte är ensamma. Sen vill ju du givetvis kunna ha bra koll på er nya familjemedlem.

Med detta sagt måste en valps träning börja så snart som möjligt vilket innebär hålla ett öga på när de behöver gå på toaletten och se till att de antingen släpps ut för att göra sina behov, Se alltid till att en valp belönas väl när de gör rätt. Det kan ta lite mer tid och tålamod att träna en tax, men med uthållighet kan de lära sig relativt fort att göra sina behov utomhus.

Saker som är viktiga att säkerställa att uppfödaren utfört och att ni får med er:

 • Stamtavla
 • Veterinärsbesiktning 
 • ID-märkning
 • Vaccinering
 • Avmaskning
 • Regisstrering i SKK
 • Dolda fel-försäkring 

Rekommenderade uppfödare / Köpa valp

Det finns ett uppfödarregister hos svenska taxklubben, där listas alla uppfödare av taxar i Sverige som är medlemmar i taxklubben. Rimligen så bör man inte köpa en valp från någon som inte tillhör rasklubben. Jag kommer även här länka till några bra uppfödare inom sinom tid.

Jakt med tax

Taxen är en helt fantastisk jakthund för rådjur och dovhjort, den är också lämplig för lite mindre marker än exempelvis drever. Du kan jaga med en tax på så små marker som 50 hektar men rimligen behöver du ha mer för att drevet ska hålla sig till största del på din egen mark vilket är viktigt.

Hunden söker nattslag och söker upp djuret som tagit dagslega och börjar driva det. Då taxen är kortbent och inte rör sig så snabbt så kommer inte heller drevdjuret att röra sig speciellt snabbt utan du har goda möjligheter att komma till skott. Ofta så stannar drevdjuret och tar kortare springturer och sen en pause för att orientera sig om var hunden är. Det är inte ovanligt att taxen är 5 – 10 minuter efter drevdjuret så de blir inte alls lika stressade som när man jagar med stöthund. Här är en film med lite mer information om hur man jagar med tax.