Pomeranian – Rasinformation och köpguide!

Pomeranian må vara liten, men de är superextroverta och är naturligt en mycket vänlig och tillgiven hund. De är den minsta hunden av spetstyp och har väldigt rävliknande utseende, fast inslaget i en boll av gulligt fluff. De har intressanta anor med tysk spets som en av hundarna som senare blev till Pomeranian.

Idag är Pomeranian populära i Sverige och på andra håll i världen tack vare deras söta utseende och härliga temperament tillsammans med att dessa små hundar är superintelligenta och älskar inget mer än att behaga. De bildar extremt starka band med en person i ett hushåll, men är alltid vänliga mot andra medlemmar av familjen och andra människor.

Fakta

Vikt 

 • Hanhund 1.8 – 2 kg
 • Tikar 2 – 2.5 kg

Mankhöjd 

 • Hanhund 18 – 23 cm
 • Tikar 18 – 23 cm

Livslängd

 • 12 – 16 år

Historik

Pomeranian namngavs efter regionen mellan Polen och Tyskland kallad Pomerania där de utvecklades. Deras förfäder är dock större hundar av Spetstyp som kommer från Tyskland och Ryssland och framförallt Sibirien och andra arktiska regioner. Spetshundar var vid den tiden vanligtvis mycket större än den moderna Pomeranian vi känner till idag. Det finns målningar som daterar tillbaka till 1700- och 1800-talet som visar deras föregångare som väldigt mycket större.

Det exakta ursprunget till de olika raserna som blandats för att skapa den moderna Pomaranian rasen är fortfarande okända.

Pomeranian har fortsatt att växa i popularitet under 1900-talet och var populära bland välbärgade damer i början på århundradet. Faktum är att två Pomeranians var bland de tre hundarna som överlevde Titanics förlisning 1912, efter att båda hade räddats av sina ägarinnor. Idag är Pomeranians fortfarande ett av de mest populära valen som sällskapshundar tack vare deras lilla storlek, deras bedårande utseende och deras lojalitet och tillgivenhet.

Intressant kuriosa om Pomeranian

 • Pomeranians tillhör spetshundar.
 • De finns i en mängd olika färger.
 • De är uppkallade efter en kustregion längs Östersjön.
 • De var en stor favorit hos drottning Victoria som också startade en kennel som födde upp pomeranians.
 • USA:s president, Theodore Roosevelt hade en pomeranian som heter Gem.
 • Två Pomeranians överlevde när Titanic sjönk.
 • Pomeranian har vunnit flera omröstningar om att vara den sötaste hunden i världen.

Utseende

Pomeranians är små hundar som har en tjock, plyschig päls. De har ett mycket rävliknande blick och de ser ofta ut att le. Huvudena är stora i förhållande till nosen som är liten och nätt. Deras nosfärg matchar deras päls och detsamma gäller färgen på en Pomeranians ögon som är ovala och som är symmetriskt placerade på hundens huvud.

Ansikte och framdel

Öronen är små och ska inte vara för långt ifrån varandra och inte heller för lågt på hundens huvud. Pomeranians har starka käkar med ett perfekt saxbett där deras övre tänder överlappar deras undre. Halsen är kort och ansluter sömlöst in i skuldrorna som är avslappnade. Frambenen är raka och måttligt långa i förhållande till resten av en Pomeranians kropp.

Kroppsform

De har korta ryggar och kompakta kroppar som ger dessa små hundar sitt ”lite rultiga” utseende. Bröstet är djupt men inte för brett och bakpartiet är fint urbenat och Pomeranians har små, kompakta och mycket kattliknande tassar. Karaktäristiskt för rasen är den korta plattliggande svansen över ryggen.

Päls

När det gäller deras päls kan Pomeranian skryta med att ha en dubbel päls med den yttre pälsen som är lång, platt och hård vid beröring medan deras underpäls är mjuk och fluffig. Deras päls är mer riklig runt halsen och på framsidan av axlarna samt bröstet som bidrar till deras unika utseende.

Färger

Det finns mängder med färger på Pomeranians och Svenska Pomernian Klubben har så du kan kika på bilder på alla olika här.

Rörelsemönster

Pomeranians har en ”hoppigt” rörelsemönster, de rör sig lätt och snabbt och tenderar att se lite självupptagna och stolta ut när de nästan ”paraderar” fram..

Temperament

Pomeranians bildar ett mycket starkt band med en person och därför är de inte det bästa valet som förstahund och familjer. De är dock den perfekta hunden för någon som är bekant med rasen eller denna typ av extremt lojala, små hundar. Som tidigare nämnts må Pomeranians vara små i storlek, men de har enorma mängder personlighet och är kända för att vara totalt extroverterta. Eftersom Pomeranian är mycket intelligent, vet de precis hur man får som man vill i flocken och de är inte sena att utnyttja detta. Därför måste de tränas från en tidig ålder och man måste vara noga med att sätta regler och riktlinjer som man konsekvent följer.

Snabba att lära sig

Pomeranians är mycket snabba att lära sig nya saker och det gäller både bra saker och dåliga saker. Om du inte tar platsen som alfa i familjen så kan du vara helt övertygad om att din Pomeranian kommer att göra det och då visar de sin dominanta och väldigt jobbiga sida. Tyvärr blir en dominant pomeranian ofta orolig och stressad eftersom de behöver en ledare, och de blir framförallt helt hopplösa att hantera.

Socialisering av valp

Det är viktigt att Pomeranianvalpar blir väl socialiserade från en tidig ålder så att de växer upp till att vara väl fungerande, självsäkra och pålitliga hundar. Mycket likt en Chihuahua så har de ingen aning om sin storlek vilket kan vara ett problem när de träffar andra hundar som de gärna tar sig an för en match eftersom det ligger i deras natur att göra det oavsett hur stor den andra hunden råkar vara.

Separationsångest

De gillar inte att lämnas ensamma under korta eller långa perioder och är kända för att lida av separationsångest, vilket innebär att de inte är ett bra val för människor som tillbringar mycket tid utanför hemmet. De är ett mycket bra val för människor som är hemma stora delar av tiden och har möjlighet att ta med sig hunden när de lämnar hemmet. De är en formidabel pensionärshund men mycket svårare om man måste vara borta från hemmet på jobb stora delar av dagen.

Är det en bra förstahund?

Pomeranian är en bra förstahund förutsatt att du som ägare har mycket tid att ägna åt din nya hund. Tänk på att Pomeranian bildar ofta ett väldigt starkt band till EN person och då blir det oftast den person som tar mest hand om hunden från början. Du behöver således ha mycket tid och du behöver vara hemma stora delar av dygnet eller kunna ta med dig hunden när du ska bort för de tycker inte om att vara hemma själva.

Kan man ha en Pomeranian utan koppel?

Även om de är små så är Pomeranians riktigt kaxiga och tycker om att ”jaga” både grannens katt som kommer in på tomten eller en ekorre som ser intressant ut. Därför är det viktigt att hålla din hund kopplad om det inte är ok att den drar iväg en kort sväng emellanåt. Viktigt att tänka på i trafiken också för de snabbt kan rycka till och springa ut i vägen om de ser något intressant på andra sidan.

Vad tycker en Pomeranian om att leka med?

Pomeranians har ett helt fantastiskt sinne för humor och älskar att vara i centrum för allas uppmärksamhet och speciellt din uppmärkasamhet som ägare. De är gärna lite larviga och deras ”valpighet” fortsätter långt upp i åldern. Det här är en av de absolut bästa anledningarna till att köpa en Pomeranian.

Kan man ha en Pomeranian i lägenhet?

Pomeranians är anpassningsbara hundar och är lika glada att bo i en lägenhet i stan som ett enormt slott på landet, de behöver inte så mycket utrymme för att trivas.

Skäller en Pomeranian mycket?

Det här beror givetvis på vad man jämför med men ja de skäller en hel del om den blir lämnad ensam och inte blivit tillräckligt aktiverad. De verkar tycka om att höra sitt eget skällande och är benägna att ta till det så fort de blir lite ängsliga. Därför är det viktigt att inte lämna en Pomeranian själv hemma för länge och framförallt inte utan att man aktiverat den ordentligt innan man går hemifrån.

Gillar Pomeranians att bada och simma?

Ja, de flesta tycker om att simma och bada men givetvis är det här individuellt, men om du har introducerat din Pomeranian till vatten på ett positivt sätt så brukar de lära sig att älska vatten. De är också helt ok simmare – inte fantastiska. Viktigt att tänka på att du inte låter dem simma i en pool eller liknande där det finns kemikalier, och absolut inte i strömt vatten.

Är Pomeranians bra vakthundar?

Ja faktiskt, de kanske inte är de mest skrämmande vakthundarna men rent funktionsmässigt så fungerar de utmärkt. De kommer obönhörligen att meddela dig att det är något fuffens på gång eller någon som närmar sig ytterdörren – på gott och ont. Tyvärr är de inte mycket till hjälp om det faktiskt är någon som bryter sig in, men förmodligen är det ingen som väljer att göra det när de hör att du har en hund som skäller i alla fall.

Tyvärr finns inte många bra filmklipp om Pomeranian på Svenska så får hålla till godo med de bästa på engelska:

Intelligens

Pomeranians är kända för att vara mycket intelligenta hundar nästan i paritet med Border Collie och Berner Senner men inte riktigt. De är villiga och ivriga att lära sig nya saker, vilket innebär att de är ganska lätta att träna. Men de är också kända för att vara oförutsägbara vilket kan göra det minst sagt utmanande att veta hur din hund kan reagera på något eller någon.

Träna en Pomeranian

Deras träning och utbildning måste vara konsekvent och alltid rättvis. Även om Pomeranians är väldigt små och söta så behöver du som ledare vara väldigt tydlig och ibland visa med hela handen vart skåpet ska stå – det är viktigt att man inte blir för mesig bara för att hundrasen är söt.

Med detta sagt så kan det ändå vara en stor utmaning och det krävs mycket uthållighet och många korta pass för att nå bra framgång. Var noga med att ta tag i överdriver mycket skällande tidigt eftersom det kan mynna ut i stora bekymmer senare. Det är tyvärr många som är urusla på att uppfostra sina Pomeranians och är en av de vanligaste raserna med ”small dog syndrome” alltså där man skämt bort hunden för att den är liten och söt och den har helt enkelt blivit ett litet monster bara för att ingen har lärt den och satt den på rätt plats i flocken.

Pomeranian som familjehund?

Eftersom Pomeranians är så utåtriktade som de är och älskar lek så passar de bra som familjehund. De är också väldigt bra med barn även om de lätt kan bli lite överbeskyddande av barnen, så man får passa lite när de leker för hunden kan ibland feltolka signaler och tro att någon ”ger sig på” den andra fast de egentligen bara leker och då vill hunden in och hjälpa vilket kan bli riktigt illa.

Alla interaktioner mellan små barn och hundar ska övervakas, det finns ingen hund som man till 100% kan säga att den kan vara ensam med små barn utan att något händer. Små barn tenderar ofta till att peta hundar i ögonen och i munnen och helt enkelt vara skitjobbiga mot hunden. De allra flesta hundar är bra på att säga ifrån långt innan de biter, men om barnen då inte respekterar detta så lämnas hunden med lite val. Så låt det aldrig komma till den situationen utan lär både hunden och barnen hur man leker ihop och vad som är ok och vad som inte är ok.

Sjukdomar och hälsa

Den genomsnittliga livslängden för en Pomeranian är mellan 12 och 16 år när de sköts ordentligt och matas med ett lämpligt foder av god kvalitet som är anpassat deras ålder.

De är betraktade som en mycket frisk ras och har få ärftliga hälsoproblem och sjukdomar, men här är de vanligaste som drabbar Pomeranians:

 • Knäledsproblematik (Luxerande knäleder, Patella Luxation, PL)
 • Hormonrelaterade sjukdomar (Alopeci, BSD, Hypothyreodism)
 • Epilepsi
 • Hjärtfel

Om ni är intresserade av mer information så har SKK en fantastiskt bra PDF som går igenom de vanligaste hälsoproblemen och sjukdomarna för pomeranians. Ni hittar den här.

Vad kostar en Pomeranian?

Det är en av de dyraste raserna man kan köpa och priset ligger mellan 20000kr till 30000kr för en Pomeranian valp från en erkänd uppfödare. Det finns naturligtvis alternativ som att köpa en på blocket för strax över 10000kr men tyvärr har de ofta långt ifrån samma kvalité och renommé som en valp från en erkänd uppfödare.

Alltså är det helt som att köpa grisen i säcken och du kan få en hund som kostar massor hos vetrinären i framtiden och som inte kan ställa upp i utställningar o s v. Så köp alltid valpar från bra uppfödare där du givetvis åker och träffar föräldrarna till valpen innan.