Ruger PC Carbine – Roligaste jag skjutit med på länge!

Vissa vapen blir mer hypade än andra, och här har vi minst sagt en efterlängtad bössa för många av oss. Många vapenhandlare hade till och med intressanmälningar och importörer fick sina inkorgar spammade under förra året av jägare och skyttar som var precis lika övertaggade som mig när de väntade på att få hem sitt exemplar av Ruger PC Carbine.

Jag vet inte riktigt vad det är som gör att man dras till den här halvautomaten i pistolkaliber, om det är den för mig lite udda kalibern? eller att den går att ta med sig så smidigt? är det att den är halvautomatisk? är det de lite taktiska utseendet? Är det alla youtubers som gjort en massa videos och pratat om det otroliga förnämlighet? Förmodligen allt av detta om man ska vara ärlig, men nu när jag haft min ett tag så givetvis har hypen svalnat lite men det är onekligen ett riktigt bra klass 3 jaktvapen och förbannat kul gevär för övningsskytte! Så i den här artikeln tänkte jag gå igenom lite mer om vapnet och mina erfarenheter av det. Än idag är det svår att hitta en Ruger PC Carbine i lager tyvärr.

Vad har man en Ruger PC Carbine till?

Kalibern är 9 x 19 alltså 9mm Parabellum vilket för de flesta av oss associeras med semiautomatiska pistoler från USA och är vad den amerikanska polisen använder så det är i min värld lite knepigt som mest skjutit 22LR tidigare för ungefär samma ändamål. Dock så är 22LR klass 4 och 9 x 19 uppfyller kraven på Klass 3. Kravet är att anslagsenergin ska vara över 200 Joule vid 100 meter och kulvikten måste vara minst 2,5 g.

Givetvis är det här helt olika beroende på vad man tycker om men för mig är de starkaste argumenten:

 • Perfekt för att skjuta nötskrikor med runt gården.
 • Utmärkt för jakt på räv om vintern.
 • Mycket vapen med många olika funktioner för en helt ok prislapp.
 • Ammunitionen till 9 x 19 är rätt överkomlig i pris.
 • Enkelt att hitta mycket grymma tillbehör.
 • Ruger är ett välkänt märke och perfekt att Glockmagasin passar i geväret.
 • Perfekt vapen för övningsskytte och ett bra alternativ till det klassiska salongsgeväret.
 • Fantastiskt bra för toppfågeljakt då man kan dela geväret på 2 sekunder och stoppa det i ryggsäcken.

Fakta om vapnet

 • Kaliber: 9 x 19 mm
 • Pipa: 47 cm, gängad ½” – 28 ( kom ihåg att det finns gängadaptrar om du vill kunna använda tillbehör som du redan har)
 • Totallängd: ca 87 cm
 • Material: Stållegering
 • Kolv: Syntetstock, svart
 • Finish: Blånerad, ”Satin Black”
 • Magasinskapacitet: 17 (Ruger SR-series & Security 9 magasin passar som standard, magasinbrunn för Glockmagasin medföljer alltid vid köp)
 • Vikt: 3080 gram
 • Omladdningsfunktion: Halvautomat
 • Sikte: Ställbart, Ghost ring
 • Övrigt: Integrerad Picatinny rail för kikarfäste, reversibelt magasinfrigörare och slutstyckshandtag för att passa både höger- och vänsterskyttar

Vad kan du jaga för vilt med en Ruger PC Carbine?

Då vapnet uppfyller kraven för klass 3 och klass 4 så kan följande vilt jagas:

 • Tjäder
 • Räv
 • Gås
 • Hare
 • Grävling
 • Kråka
 • Vildkanin
 • Mink
 • Duva
 • Bisam
 • Ripa
 • Andra kråkfåglar (Nötskrika bl a)
 • Duva
 • Järpe
 • Måsfåglar
 • Björtrast
 • Iller
 • Mård

Ruger Pc Carbine Precision

Nu så bör man ha i åtanke att jag inte har några perfekta skjutförhållanden hemma utan jag skjuter från ett vanligt caldwell skjutstöd och använde mig av ett billigare kikarsikte med 5 gångers förstoring och provade att skjuta 10 serier med 5 skott i varje serie på 50 meter.

Jag använde mig av Magtechs 9mm ammunition så var absolut inget premiummärke av något slag utan sköt med det jag hade hemma.

Alla serier låg inom 6 cm i spridning och de bästa var runt 4 cm och någonstans i snitt blev det 4.9 cm när jag slår ut alla serier. Det här är absolut inte något sniper rifle och sen lämnar ju mitt skytte en viss felmarginal men bara så ni ska få en uppfattning om precisionen. Så det är fullt godkänt för allt jag ska använda bössan till men kan vara bra att känna till om man jagar mycket fågel på längre avstånd.

Tillbehör till Ruger Pc Carbine

Chassi

Utan tvekan så gör svenska Infitech några av de absolut fränaste vapendelarna man kan få tag på och turligt nog så har de gjort en hel del tillbehör till Ruger PC Carbine. De har förbokning på sitt chassi men om ni droppar in på deras hemsida här så kan ni boka och förhoppningsvis få leverans inom några månader. Annars finns det mycket bra tillbehör och chassin hos SCR.

Magasin

Nu är det ju så himla fantastiskt att Ruger varit lite smarta så att vanliga Glock-magasin fungerar helt utmärkt i Ruger PC Carbine bara man byter magasinbrunnen (vilket är otroligt enkelt och görs på ett par minuter). Så då har man tillgång till mängder med magasin till en osedvanligt billig peng. Ett magasin med 33 skott kostar endast 550kr och ett för 17 skott kostar inte mer än 350kr hos SCR.

Väska / Fodral

Det finns givetvis ett specialanpassat fodral till Ruger PC Carbine, men jag tycker det är lite plastigt och känns lite som att man ska åka på soft airgun krig och faller mig inte alls i smaken. Jag kör därför med ett Härkila på 125 cm som passar alldeles utmärkt. Ni kan se det här på bilden och det finns att köpa här hos PNjakt.se

Kikarsikte

Det är riktigt smidigt att montera kikarsikte på vapnet då det har en inbyggd lång picatinnyskena ovanpå och således kan du nästan välja vilket kikarsikte som helst på marknaden. Jag har monterat ett Aimpoint H2 som standard eftersom jag upplever att ett rödpunktsikte gör sig oftast allra bäst på det här vapnet. Det är som gjort för halvlånga avstånd upp till 50m och då föredrar jag en aimpoint.

Sen när jag ska prickskjuta så kastar jag på mitt Hawke Endurance 30 WA 2,5 – 10×50. Mer än så känns helt onödigt för mig med tanke på precisionen i vapnet.

Min åsikt

Jag var ju redan hypad innan jag fick hem vapnet så kändes som jag behövde vänta lite med att få till en rättvis recension av den och nu känns det som jag är där att jag skjutit tillräckligt med den för att kunna ha ett utlåtande och detta är mina högst personliga åsikter:

Det bästa med Ruger PC Carbine

 • Take-down funktionen där man delar bössan på 5 sekunder är otroligt användbar mot vad jag först hade tänkt mig. Jag använder den hela tiden.
 • Otroligt bra balans när man skjuter på frihand,
 • Skjuter bra med alla olika typer av ammunition jag prövat, har aldrig några problem att ladda om.
 • Bra precision inom halvdistans upp till 100 m.
 • Priset är riktigt bra med tanke på hur mycket gevär du får för pengarna.
 • Så otroligt många tillbehör så man har hela tiden något att sukta efter.

Det sämsta med Ruger PC Carbine

 • De öppna järnsiktena känns ganska värdelösa.
 • Knappen för att lossa magasinet sitter alldeles för långt fram i mitt tycke, den borde vara närmare avtryckaren
 • Den väger rätt mycket. Förmodligen är det take-down systemet som gör att den väger lite extra.
 • Vissa påstår att när de delat på vapnet så har de tappat inskjutningen men det har aldrig hänt mig.