Luftgevär – Guide & Tips på bästa köpen

Luftgevär är inte riktigt samma sak som det var för 20 år sedan, det har konstigt nog hänt en hel del sen man fastnade med skinnet i den brytbara pipan.

Jag ska försöka uppdatera er på det absolut fränaste och senaste i branschen – för tro mig, det finns riktigt mycket kul att titta på när det kommer till luftgevär, så om ni är prylnördar som mig – håll i plånboken så kör vi!

Det finns egentligen 3 olika typer av luftgevär (PCP, Fjäderladdade och Kolsyregevär) och jag kommer lite övergripande gå igenom varje och mina tankar och förslag kring vilket som är bäst för vilken användare, så häng med!

PCP-Luftgevär

Det första man bör ha koll på är att det numera är otroligt populärt med PCP-luftgevär. (Pre-Charge Pneumatic) Vilket i mångt och mycket påminner om kolsyredrivna luftgevär. Det innebär alltså att man använder sig av en tryckluftstub som har ett tryck på mellan 70-300 bar för att avfyra lämplig projektil från luftgeväret.

Den stora fördelen med PCP är att du har noll rekyl och är därför extremt lättskjutna. Hög utgångshastighet med bra precision. De licenspliktiga PCP-vapnen har hög anslagskraft och enormt hög precision.

Nackdelar med PCP är framförallt att det kräver att du har komprimerad luft eller en pump.

Det här med PCP-luftgevär är en bransch som fullkomligt exploderat på senare år och det finns precis hur mycket fräna luftgevär som helst att skriva om och kika på inom området.

Är ni intresserade av PCP-luftgevär så rekommenderar jag verkligen ett besök till Cabom som är en svensk sida med grymt bra utbud av PCP-bössor. Dom säljer även min storfavorit Hatsan Gladius Bullpup. Hatsan gör helt otroligt bra luftgevär och har nästan enbart grymma reviews om ni kikar på deras olika modeller.

FX Luftgevär

Det enda märket som faktiskt är vassare än Hatsan är nog FX Airguns. Det är också trevligt nog ett svenskt märke som produceras i Hova strax utanför Skövde. De producerar luftgevär som inte bara är av kvalité rent funktionsmässigt utan som har en ruggigt vass design som sålt som smör i USA. De är absolut inte billiga men jisses att det är riktigt läckra luftgevär. I ärlighetens namn så har jag endast provat en FX Crown som fanns på en jaktmässa jag var på för ett tag sen. Helt briljant luftgevär som kändes bra mycket mer väldesignat än de flesta älgstudsare jag hållt i.

Om man är riktigt seriös och vill ha det absolut bästa och värsta som finns inom PCP-luftgevärs-branschen så är det en FX man ska gå på. Kika gärna in på Hurricane Luftvapen så finns det precis hur mycket som helst att lägga sina surt förvärvade slantar på.

Vanliga luftgevär / Fjäderladdade

Nu pratar vi gamla godingar, det här var i alla tider vad jag betraktade som ”ett riktigt luftgevär” tills jag insåg hur förbannat kul det är med PCP-bössorna.

Fördelarna med fjäderdrivna luftgevär att det är så otroligt enkelt, du behöver inte tänka på att ha kolsyrepatroner eller tryckluft att tillgå, du behöver lite gammal hederlig handkraft, det är allt.

Ska man köpa ett konventionellt luftgevär med fjäder så finns det en hel del alternativ att kika på och i många fall så fungerar det alldeles utmärkt med att köra ett basic från Jula till att börja med.

Kompisen köpte Daisy 105 Buck från Jula till sin grabb,det är en bygelrepeter som har ett magasin som rymmer 400 kulor. 599kr kostar det och oväntat nog så fungerar det riktigt bra och är framförallt fruktansvärt roligt. Ett hett tips att investera i en sån om ni bara vill provskjuta lite eller som ett första luftgevär för barn.

Om vi då ska kika på lite rejälare luftgevär med fjäderladdning så skulle jag starkt rekommendera Hatsan igen, de gör riktigt vassa bössor som inte kräver licens men ändå känns rejäla, träffar klockrent och ser fantastiskt bra ut. Ta en kik här på Hatsan 125 Sniper:

Det är en riktig läckerbit och kan bli din för 3495kr hos PNjakt.se. Som hittat! Nej det var aldrig någon som sa att jakt och skytte var billigt.

Kolsyregevär

Det finns riktigt fräna kolsyregevär också det är inte bara PCP som gäller. Det som är himla smidigt och osmidigt på samma gång är att man använder sig av kolsyrepatroner för att ladda dessa luftgevär. Det gör att du slipper ladda om manuellt på samma sätt som med fjäderladdade gevär. Samtidigt så måste du ju ha kolsyrepatroner, vilket man lätt glömmer att man har slut på. En kolsyrepatron ser ut såhär:

Just den här kostar 126kr från fritidochprylar.se men ligger då på 88 gram. Oftast är det smidigast att köpa ett 10-pack med 12 grams patroner. De ligger på runt 100-lappen, klicka här så ser ni ett sådant paket hos samma sida.

Jag är riktigt svag för Rugers design och kvalité på sina vapen. Så hade jag köpte ett kolsyregevär så skulle det vara en Umarex Ruger 10/22 Co2.

Den här skönheten går loss på 2995kr hos Tacticalstore.se

Bästa tillverkarna av luftgevär?

Håll ögonen öppna efter BSA luftgevär och GAMO luftgevär. Det är ofta riktiga kvalitétsgevär som håller genom år av användning. BSA tillverkas i england sen över 150 år tillbaka i tiden. Det är kanske inte de mest innovativa och nyskapande luftgevären men de är så beprövade och förfinade att det är en grymt bra investering över tid.

Gamo är luftgevär som tillverkats i Spanien sedan 1950-talet och har också funnits på marknaden sen evigheter tillbaka. De har flera grymma produkter som kommit på senare år men jag skulle framförallt säga att Deras Shadow, Black Bear och Whisper är fantastiska, så kika gärna på dessa om du är på jakt efter lite mer kvalité.

Kaliber på luftgevär

Eftersom vikten och dimensionen tillsammans med utgångshastigheten samverkar ger det följande maximala utgångshastigheter:

–       Kaliber 4,5mm 200m/s

–       Kaliber 5,5mm 138m/s

–       Kaliber 6,35mm 127m/s.

Ett luftgevär får max ha 10J i anslagsenergi för att klassas som licensfritt.

Bästa Kulfång för Luftgevär

Jag är svag för den här gamla klassikern från Gamo. Den håller i hur många år som helst och är självmarkerande, vilket innebär att även vi som är för lata för att gå fram och byta tavla hela tiden kan skjuta i mängder och veta om vi träffar eller inte. Och ja givetvis ska vi vara miljövänliga när vi skjuter och då använder vi oss av ett kulfång för att kunna fånga upp bly och metaller så de inte sprids i naturen.

Gamo Kulfång går loss på 659kr hos jakt.se

Luftgevär ammunition

Det är lurigare med luftgevärs ammunition än vad man tror. Om du ska vara riktigt noga och ha en fantastisk träffbild så är det här extremt viktigt. Då pratar vi framförallt tävlingsskytte eller om du verkligen vill nörda ner dig. Varje pipa skiljer sig lite och är individuell och därför varierar det vilken ammunition som är helt optimal för dig. Seriösa handlare har ofta luftgevärsammuntion mellan 4,48mm till 4,53mm för att just lämna utrymme för den här variationen. Kvalitetsmärken inom ammunition för luftgevär är: JSB, Crosman, Sig sauer, Walther, Benjamin, Daisy, Benjamin, Milbro.

Det finns primärt 3 olika sorters luftgevärsammunition.

Diaboler (vanliga luftgevärskulor)

Det här är precis de kulor ni tänker på när ni tänker på luftgevärskulor, de är formade som en avsmalnad cylinder. Nästan uteslutande tillverkade i bly.

Rundkulor till luftgevär

Dessa skjuts oftast i äldre luftgevär och är inte alls lika vänliga längre, men absolut så används de fortfarande. Ofta är de tillverkade i stål.

GLÖM INTE att rundkulor ofta studsar tillbaka när man skjuter, så var noga med skyddsglasögon!

Pilar till luftgevär

Dessa används oftast bara för att det är roligt, alldeles galet kul att spela luftgevärs-dart med dessa pilar på en gammal hederlig dart-tavla. Dessa kan man köpa hos cabom.se för 129kr för ett 25pack (4.5mm)

Bästa luftgeväret för barn

Har fått frågan nu flera gånger så tänkte att det är bäst att jag besvarar den här. Jag skulle börja med ett fjäderladdat luftgevär så att barnen själv kan ladda och sköta om luftgeväret. Om de inte klarar det så är de helt enkelt inte redo att börja skjuta luftgevär i min mening.

Jag hade även gått på ett välbeprövat märke som Hatsan, Gamo eller liknande.

Exempelvis den här Hatsan Striker Junior 4.5mm från PNjakt.se för 1395kr. Den är precis lagom att börja med för att få lite känsla för om barnet gillar skytte eller inte. Sen hade jag nog gått på ett PCP luftgevär efter några år, för jäklar vad roligt det är!

Det var allt för den här gången, skitjakt på er!