Halvautomat – Hagel & Kula – Köpguide & Favoriter?

”Jaha, kör du med halvautomat?” med en viss underton av förakt. Det var inte helt ovanligt att man fick höra det i skogen när man var ute på jakt för 10-15 år sedan. Nu var det längesen jag fick den gliringen men jag har länge varit en stor förespråkare för teknikens under och tycker att utvecklingen av halvautomater har rullat på som tåget och jaktvapen i världsklass produceras nu som halvautomater även för oss jägare. Inom det militära är det givetvis en självklarhet att man använder helautomatiska gevär eller halvautomatiska eftersom man inte gärna vill ta en paus för att repetera under krig.

Nu vill jag inte riktigt jämföra vildsvinsjakt med krigsföring men själva nyttan med att slippa repetera och tappa fokus från målet är densamma. Du kommer att få fler skottmöjligheter med en halvautomat än en vanlig repeter, så är det bara. En vanlig kritik riktad mot halvautomatiska jaktvapen är att skytten inte blir lika ”noga” men sån kritik kommer mot precis all teknik inom jakt. Alltså att den nya tekniken på något sätt automatiskt innebär att jakten eller skytten blir sämre.

Ta bara hundpejlar som exempel, där duggade kritiken tätt mot att våra jakthundar skulle bli i princip odugliga om man använde pejl men nu går det knappt att hitta någon som kör utan då det i princip är vansinnigt för det underlättar jakten ofantligt mycket. Så ta inte alla ”förståsigpåare” för hårt, som tur är har de flesta dött ut..

Vad är då en halvautomat och hur fungerar den?

Ett halvautomatiskt vapen är ett jaktvapen med självstängande och självöppnande mekanism som med gasen samt rekylens hjälp används för att kasta ut tomhylsan efter avfyrning och föra in en ny patron i patronläget. Endast ett skott avlossas när avtryckaren trycks in.

Det innebär alltså att du behöver inte repetera in nästa patron i patronläget utan detta sker helt automatiskt och du behöver bara trycka på avtryckaren igen för att skjuta nästa skott.

Till vilken jakt är en halvautomat att föredra?

Här kommer givetvis mycket tycke och smak in men generellt sett så är det utan tvekan vid drevjakter man har störst nytta av den snabba omladdningen. Jag använder min Browning BAR Match (kaliber 308) med en Swarovski z8i med förstoring 1-8x till i princip all jakt för den är helt enkelt den skönaste jag har och jag skjuter väldigt bra med den. Den skiner väl som allra mest när det kommer till vildsvinsjakt, då hinner man skjuta både två och tre vildsvin när det kommer en hel konvoj springades. Nu ska det dock sägas att det är ytterst sällan jag skjuter på fler än ett vilt utan det är enbart om man ser första vildsvinet lägga sig.

Oftare så kommer den snabba omladdningen till användning när det gäller uppföljande skott på samma vilt, alltså för att avfånga redan påskjutet vilt. Det är inte sällan som skjutluckan man har på drevjakter är relativt snäv och man har inte så mycket plats att man hinner skjuta två bra skott om man inte har en halvautomat. Så där kan jag tycka att den absolut största nyttan sitter, det blir färre eftersök och du behöver inte fokusera på att repetera snabbt utan du kan lugnt fokusera på skyttet.

Jag och damen gjorde ett helt ovetenskapligt test sist när vi sköt in hennes nya kikarsikte. Vi provade att skjuta så snabbt vi kunde på 100 meter med bibehållen precision. Alltså vi vara noga med o försöka träffa rätt och slängde inte bara iväg skotten. Då hann vi skjuta 5 skott med hennes Tikka T3x på 24 sekunder (i snitt). Sen körde vi båda med min halvautomat och då var tiden nere på 15 sekunder och resultatet var precis samma rent precisionsmässigt. Inte perfekt med nån av dom men uppenbarligen var det bara tidsaspekten som skiljde. Så du kan spara in nästan 10 sekunder på att skjuta med en halvautomat – och det beror givetvis på att du behöver inte repetera och ”ta om” utan du kan helt enkelt sikta hela tiden och bara trycka av.

Fördel och nackdelar med halvautomat

Många är givetvis helt uppenbara men här kommer min lista

Fördelar

  • Mycket snabbare till andraskott.
  • Mindre rekyl då omladdningsmekanismen sväljer en hel del.
  • Kräver mindre rörelse av skytten.
  • Fruktansvärt rolig att skjuta med och man blir gudalik på älgbanan.

Nackdelar

  • Mer komplexa (med andra ord så innehåller en halvautomat fler delar som kan strula)
  • Ofta dyrare än sin motsvarighet med repeterfunktion.
  • Svårare att underhålla. Jag gör inte underhållet på min halvautomat själv men det gör jag med enkelhet på övriga vapen.
  • Det är lurigt med ljuddämpare på halvautomater. Se till att montera en direkt och ta gärna hjälp av vapensmed om du behöver för justering av gasreglage.
  • Låter mer när man kommer till passa att ladda.

Jag hade inte köpt en halvautomat om jag skulle gå för ett budgetval, då hade jag nog kikat på en vanlig studsare istället. Det är helt enkelt så många delar i en halvautomat att kvalitén blir otroligt viktig för att du ska vara säker på att den fungerar. Det kan uppstå matningsproblem vid vissa typer av ammunitioner. Så kör på en bra ammunition som du har skjutit in med och som du vet fungerar, precis som man gör med en vanlig studsare egentligen..

Halvautomatiska hagelgevär

Det finns inget sätt att skjuta snabbare än med halvautomatiska hagelgevär, den enda som riktigt ger den en match är pumphagel. Det finns några på youtube som är i världseliten som nästan är lika snabba på att ladda om. Du är förmodligen inte en av dom så om du siktar på riktigt vasst lerduveskytte eller en grym fågeljakt så skulle jag säga att det här är ett riktigt bra val för dig.

Eftersom hagelskytte är instinktivt och extremt stor del av skyttet handlar om personlig anpassning av vapnet snarare än extrem precision så är det givetvis olika vilket vapen som passar bäst för dig. Genrellt sätt så stämmer det ju för alla jaktvapen så nyckeln till framgång i min värld är oftast att köpa ett vapen av kvalité med god renommé och sedan anpassa efter sig själv med hjälp av en vapensmed. För mig är det i princip omöjligt att hitta ett vapen som passar perfekt utan kolvkamshöjning och anpassning av längd.

Jag hade till 99.9% köpt en Beretta när det kommer till halvautomatiskt hagel. Jag har idag en Beretta A300 Outlander som är i deras budgetsegment och kostar inte så farligt om man jämför med deras premiummodeller. Den har än så länge aldrig strulat med utmatning och annat. Så letar du ett riktigt stabilt alternativ till en skaplig peng så hade jag kikat på den.

Vill du kika på en så finns de här hos PNjakt.

Halvautomatiska kulgevär

Det är svårare att köpa halvautomat än vad det är att köpa en vanlig repeterstudsare, som jag var inne på tidigare så spelar kvalité på konstruktionen mycket större roll då omladdningsfunktionen är känsligare (eftersom det finns en), i vanliga fall är ju din hand omladdningsfunktionen så att säga. Så en stark rekommendation här är att gå på kvalité och beprövade halvautomater och undvika lite budgetmärken som dock fungerar helt utmärkt för vanliga repetervapen.

Vill du köra ett riktigt säkert kort så hade jag gått på Browning. De har producerat semi-automatiska gevär i 50 år och deras gasomladdning är beprövad i krig så lär fungera för dig på vildsvinsjakten också. Den har i a f aldrig strulat för mig. Jag kör Browning BAR Match men deras nya Browning BAR Mk3 är ungefär samma bössa i nyare tappning. Vill ni dock ha en som är vacker till utseendet också så skulle jag köra en Browning BAR Zenith Wood Fluted HC. Har bara provskjutit den en gång men kändes precis som min egen BAR Match.

Browning BAR Zenith Wood Fluted HC — HÄR HOS PNJAKT
Browning BAR MK3 Tracker HC Fluted — HÄR HOS PNJAKT

Sen finns det givetvis andra halvautomater som fungerar ruskigt bra men om jag skulle gå på märke så är det definitivt browning. Sen kan du hitta riktigt bra begagnade halvautomater. I princip alla vapen är bättre att köpa av god kvalité begagnade än nya av sämre märke/tillverkare.

Halvautomater är fantastiskt användbara som hundförare också när man har svårt att komma åt och repetera och då är ovanstående Browning BAR mk3 Tracker riktigt vass.

Så avslutningsvis, ha minst en halvautomat i vapengarderoben – för det är så jäkla kul att skjuta med om inte annat! Skitjakt!