Tubkikare – Köpguide & Test!

Det är absolut inte bara till fågelskådning som en tubkikare är magiskt bra, den används även med fördel vid både skytte och jakt. Jag misstänker att du har landat på den här artikeln för att du är intresserad av att köpa en tubkikare och funderar lite kring vad man behöver ha koll på innan man köper en? Jag tycker det är svinkul med optik utan att vara expert men ska göra mitt allra bästa för att förmedla den kunskap jag har om tubkikare och optik.

Det finns några faktorer som faktiskt är väsentliga och man måste veta dessa om det ens ska gå att göra ett vettigt val, annars köper man helt grisen i säcken och jag tänkte lägga den här artikeln på den nivån. Du är nybörjare eller kan lite lagom och vill helt enkelt veta att det du köper kommer vara bra grejer!

Vad avgör om det är en bra tubkikare?

Nu finns det absolut fler faktorer än de här jag valt men det är här utan tvekan de viktigaste.

Objektivdiameter

Det här är helt enkelt diametern på den främre linsen. Anledningen till att den här är intressant och viktig är för att den påverkar hur stor mängd ljus som släpps in i tubkikaren – ju större objektivdiameter ju mer ljus kommer in.

Dock så blir tubkikaren klumpigare och tyngre ju större den är.

Utgångspupill

Utgångspupill är lite ologiskt till en början men när man väl greppat det så är det ett bra värde att ha koll på. Utgångspupill får man fram genom att dela objektivets diameter med förstoringen du valt på tubkikaren. Värdet du får fram är hur bred en mänsklig pupill måste vara för att ha samma ljusgenomsläpp som linsen.

Vi kör ett exempel: Helt optimalt är 7 mm, då har vi som människor bäst ljusupptag. Det är nästan omöjligt att uppnå detta med en tubkikare. Allt över 3 är ruskigt bra. Så om vi har en objektivdiameter på 85 och en förstoring på 25x så blir utgångspupill = 85/25 = 3,4

Det viktiga här är att förstå värdet. Om du har hög förstoring är det mycket svårare att få hög utgångspupill – så en kikare med låg förstoringsgrad har naturligt ett högre värde även om kvalitén är sämre så man måste bevaka båda.

Ljustransmission / Coating på linser

Det är här pengarna sitter och här är skillnaden mellan bra och dålig tubkikare. I de bästa tubkikarna så är alla linser multicoatade och således har de en fantastisk ljustransmission. Ju billigare tubkikare man köper ju mindre mängd ljus når pupillen. Det betyder inte att man måste köpa en tubkikare för 35000kr för att det ska vara värt det men det är absolut en väsentlig skillnad i hur ljus och klar bild man får när ljustransmissionen är 86% jämfört med 40%. Köper man finare märken som Swarovski eller Kowa så brukar alla deras linser vara Multicoated.

Skymningsvärde/Skymningsfaktor

Ett matematiskt framräknat värde på hur ”bra” en tubkikare eller annan optik fungerar vid skymning och mörker. Dock så är värdet ganska värdelöst eftersom det gick att manipulera värdet så billiga kikare fick helt suveränt skymningsvärde när de egentligen var urusla. Så de flesta har gått ifrån det här värdet med nyare tubkikare – men ibland så anges det!

Förstoring

Det här konceptet tror jag de flesta förstår men kan ändå vara bra att illustrera. De flesta tubkikare ligger mellan 20x till 80x förstoring, någonstans i det spannet. Det absolut vanligaste brukar vara 25-60 gånger förstoring. För att du ska få en uppfattning om hur långt du ser med 60X förstoring så har jag ett exempel.

Jag bor ungefär 500 meter från en camping och när jag kollar i min tubkikare med 60x förstoring så kan jag med enkelhet läsa vad det står på handdukarna som hänger utanför husvagnarna – så man ser ruskigt bra! Men givetvis medför hög förstoring ökade krav på optiken så vill du kunna se riktigt skarpt på långt håll så kostar det också lite extra.

Synfält

Givetvis så påverkas synfältet av förstoringsgraden och därför så brukar tillverkarna ange synfält med hur mycket som syns i tubkikaren vid ett visst avstånd. Ofta är det hur stort synfält man har vid 100 eller 1000m som anges för att man ska kunna jämföra mellan olika tubkikare. För min del så är inte synfält lika viktigt på tubkikare som det är när man t ex köper kikarsikte, för då är det givetvis superviktigt.

Är det någon skillnad mellan en tubkikare och en stjärnkikare?

Ja det är ganska väsentliga skillnader interiört i optiken. En stjärnkikare har inte en prisma som ”vänder bilden” rätt. Så skulle du använda en stjärnkikare för att titta på en uggla så ser du den alltså upp och ner. Sen är stjärnkikare ofta mycket tyngre än tubkikare eftersom de är stationära och inte behöver flyttas lika ofta.

Vilka märken är bra på tubkikare?

Alla typer av optikbaserade produkter som handkikare, kikarsikten osv är dyra om man ska ha bra grejer. Det finns budgetprodukter som är ok. Det är dock en väsentlig skillnad mellan premiumskiktet och enklare produkter som ni kommer märka om ni testar lite olika. Jag skulle starkt rekommendera någon av giganterna inom industrin som vi vet gör bra grejer.

Då pratar jag om Swarovski, Zeiss, Kowa och även Nikon brukar göra schyssta tubkikare. Sen finns det säkert tubkikare även på biltema men då är det egentligen en helt annan typ av produkt vi pratar om och då kanske vi inte direkt är ute efter en produkt som ska leverera under många år.

Bästa budgetvalet

Vortex Diamondback HD 16-48×65

Den här tubkikaren överraskade mig i hur ruggigt bra den är med tanke på det låga priset. Det här är ett utmärkt alternativ för skytte eller om man vill börja med fågelskådning och även för ungdomar och barn med lite mer avancerat intresse.

Vi har en förstoring mellan 16-48 gånger vilket räcker i 99% av fallen. Har en väldigt förlåtande utgångspupill och kanonbra ljusinsläpp. Vortex är kända för att göra riktigt bra budgetoptik och så är det även i det här fallet.

Givetvis är det inte riktigt lika bra som Swarovski eller Zeiss men med tanke på skillnaden i pengar så är det här riktigt bra!

Ni kan köpa och läsa mer om den här.

Bästa tubkikare i mellanklass

Hawke Endurance ED Compact 15-45×60 inkl stativ

Här får du ett paket med allt i ett och tubkikaren i sig är riktigt bra och är inte långt ifrån att nå upp till giganternas premium-modeller. Den har dock en aningen lägre förstoring med sina 15-45 gånger. Dock är det otroligt sällan jag använder mer än 45 så det är inget större problem för min del. Hela ED-serien är givetvis tillverkad i ED-glas vilket eliminerar kromatisk aberration så gott som helt (och det uppstår nästan bara vid hög förstoringsgrad). Objektivdiamtern är 60 mm vilket är lite mindre än standard och den väger endast 895 gram.

Här kan ni köpa tubkikaren och läsa mer.

Bästa tubkikaren i premiumklassen

Swarovski ATX 25-60×85

Nu pratar vi absolut världsklass. Det är långt ifrån den dyraste tubkikaren på marknaden men i min värld så är den bra nära perfekt för det jag vill använda en tubkikare till. Swarovski ATX/STX/BTX-system skiljer sig en hel del från ”vanliga” tubkikare då de är uppdelade i två. Du har en okularmodul och en objektivmodul. Det är själva okularmodulen som avgör om tubkikaren är vinklad (ATX). Är den helt rak så kallas modellen för STX. Är den binokulär så heter den BTX. Objektivdelen avgör vad du får för frontlinsdiameter (65, 85 eller 95 mm) och förstoring (25-60 eller 30-70x).

Även fast förstoringen är brutala 25-60x och med en diameter på 85mm så stoltserar den med utgångspupill på 3.4-1.4. Ljustransmissionen är också grymma 86%. Den väger in på 1.9kg. Jag kan inte säga annat än gott om den här lilla godbiten, jag har haft min i över ett år nu och varit vansinnigt nöjd. Sen är andrahandsvärdet riktigt bra på Swarovskiprodukter så det är mer som att ha kapital bundet än att man förlorat pengar direkt vid köpet.

Här kan ni köpa och läsa mer om tubkikaren.

Hoppas att guiden har varit till hjälp! Ha en fin dag