Spöhållare – Köpguide & Tips

Jag har köpt så galet många spöhållare genom åren med blandat resultat. Det har väl aldrig varit det roligaste att köpa egentligen utan snarare ett nödvändigt ont. Dock så krävdes det ganska många dåliga köp innan jag hittade ordentliga spöhållare som fungerat i flera år utan att strula. Så jag tänkte i den här artikeln skriva lite om mina tips och vilka produkter jag skulle sikta in mig på om jag behövde köpa nya igen.

Jag sysslar framförallt med trolling efter gös, röding, lax och även lite gädda men egentligen har det mindre betydelse för artikeln. Och många av er som också sysslar med trolling och har lite störra båtar kör ju givetvis targabåge med spöhållare monterade och det kommer jag inte direkt gå så mycket in på.

Vad är bra att känna till om spöhållare?

Skillnad på spöhållare och transporthållare

Spöhållare Scotty Powerlock

Ofta så kallas även transporthållare för spöhållare men i själva verket är det ju omöjligt att fiska från en transporthållare utan den används endast i båten för att förvara spöna på ett säkert ställe tills man börjar fiska. Ibland kan givetvis spöhållarna även fungera som transporthållare men det är himla opraktiskt och spöna riskerar skadas då spöhållarna ju sitter på relingen. Så normalt sett så har man transporthållare för lika många spön som man har spöhållare till.

Fästen och montering av spöhållare

Det finns väldigt många olika alternativ här. Det finns spöhållare som du ”klämmer” fast i relingen och så finns det rejälare som du skruvar fast och sen de som är allra mest budget som du använder en tving för att fästa. Det är svårt att rekommendera att klämma fast eller tvinga dit en spöhållare när jag vet hur totalt urusla dessa är men ska du inte fiska mer än en gång och båten primärt är en daycruiser eller liknande så kanske det inte är försvarbart att borra och fästa spöhållare.

Annars är det uppenbara valet att köra spöhållare som skruvas fast. Ett schysst alternativ kan vara att skruva dit RAM-fästen som du sedan kan använda till GPS/Ekolod/mugghållare eller vad du vill om du inte bara vill ha spöhållare på platsen.

Var kan man köpa spöhållare?

Det finns olika typer av spöhållare på i princip alla varuhus som säljer fiskegrejer men jag skulle verkligen akta mig för spöhållare på biltema och jula för de brukar paja inom kort. Jag hade kikat mer på HappyAngler och Olssonsfiske där de säljer Scotty, Berkley, Cannon och Rapala. Framförallt är Scotty och Cannon riktigt bra kvalité. Letar man lite mer budget så hade jag satsat på Fladens spöhållare.

Justerbarhet

Alla spöhållare har lite olika lösningar på det här men många har ett tandat system där du kan ställa in spöhållarna i lite olika vinkel beroende på hur mycket lutning du vill ha på spöna. Det här är en funktion du måste ha för att du ska kunna fiska bra och framförallt om du använder djuprigg eller paravaner vid ditt fiske. Andra riktigt vassa spöhållare har justering åt alla håll i 3D så att säga. Det är det idealiska som vi eftersträvar för att du ska få så bra justeringsmöjlighet som möjligt.

Bästa budget spöhållare

Scotty 5-476 Rocket Launcher 

Det är väl nästan synd att kalla dessa för budget då de är suveränt bra och en klassiker nuförtiden. De är både snygga att vila ögonen på och riktigt bra att använda. Jag kikade först på att placera Happy Angler QuickLock här för de är faktiskt riktigt billiga och bra men nej om ni ändå letar efter en produkt som ska hålla under många år och som går att rotera 360 grader då är Scotty Rocket Launcher riktigt bra.

Ni hittar Scotty Rocket Launcher här.

Bästa premium spöhållare

Scotty Striker

Jag har nu totalt 16st Scotty Striker på mina två båtar och är grymt nöjd med justerbarhet och hållbarhet. De är justeringsbara åt alla håll och framförallt så passar ALLA spön jag någonsin provat i dessa. Du behöver inte ha regelrätta trollingspön utan här funkar det att köra allt från vanliga kastspön till riktigt gäddspön.

Så tänker du köra trolling under de kommande åren och vill ha något riktigt bra så är utan tvekan Scotty Striker det bästa valet – i min värld.

Ni hittar Scotty Striker här.

Bästa transporthållare

Mikado spöhållare/transporthållare

Billig och väldigt smidig att montera i båten eller på väggen hemma där man ska förvara spöna. Jag kör med två stycken sånna här hållare i båten och då får jag plats med 12st spön och det är sällan jag har med mig mer än så när jag åker ut och trollingfiskar. Oftast brukar det vara en begränsning på 10st spön där jag fiskar.

Ni hittar spöhållaren här.

Bästa förvaringshållare

Fladen spöhållare (16 spön)

Jag var lite tveksam till en början för misstänkte att frugan inte skulle bli helt nöjd när jag kom hemfarandes med den här men nu har jag till och med köpt 2 st och helt plötsligt tar mina fiskegrejer bara hälften så stort utrymme nere i källaren.

Kan verkligen rekommendera dessa för att få snygg förvaring av sina fiskespön. Det finns också riktigt bra lösningar för väggmontering men de här fungerade bäst i min källare.

Ni kan köpa dessa här.

Hoppas den här köpguiden varit till lite hjälp och hoppas ni får ett grymt skitfiske!