Mård – Vad är bra att veta? 5 oväntade fakta om Mården

Förmodligen är mården (skogsmård) det sötaste rovdjuret vi har i hela Sverige, det går inte komma undan att man vill plocka upp den och stoppa ner den i fickan när man ser en.

Fakta om mård

Mården tillhör familjen mårddjur. De brukar bli mellan 40 – 55 cm långa och väga mellan 1 – 5,5 kg. Svansens längd är runt 25 cm. Oftast så är de bruna med vissa ljusare fläckar i ansiktet och på halsen. Den mård vi har i Sverige kallas också för skogsmård och är vanligt förekommande över hela Sverige.

Stenmården är ett nytt inslag i Sverige och har förmodligen kommit hit med lastbilar från danmark där stenmården är vanligt förekommande.

Habitat / Levnadsvanor

Mården i sverige lever primärt i skogsområden och äter andra mindre djur och fåglar samt ägg och insekter. De är alltså att betrakta som allätare precis som vildsvin.

De är ett ensamdjur som lever helt solitärt de största delarna av året. De möter endast andra mårdar när det är dags för parning i slutet av våren / början av sommaren.

Mården får upp till 5 avkommor som är helt blinda och hårlösa vid födseln, redan efter två månader så börjar de anpassas till att klara sig utan sin mamma. När de är tre till fyra månder gamla så börjar livet på egen hand.

Skadedjur?

De söker sig ofta till varma och torra platser och tycker om att gnaga på mjuka material, därför gömmer de sig ofta inne i bilar och tuggar sönder olika gummidelar och slangar från parkerade bilar. De här skadorna kostar många 10-tals miljoner kronor i Europa och är som vanligast i centraleuropa. Där är det många som köper med speciella ”mårdförsäkringar” till sina bilar och att de använder sig av elektronisk utrustning som skickar ut högfrekvent ljud som ska vara störande för mården.

Jaga mård?

Jakttiden för mård är 1 september – 31 mars i norra Sverige och 1 november – 28 februari i södra Sverige.

Det vanligaste sättet att jaga mård i Sverige är utan tvekan med fällor. Det är viktigt här att man använder sig av typgodkända fällor och här är ett exempel som kallas ”Gävleborgsfällan” och finns att hitta hos jägareförbundet. Hylte säljer också en fälla som är en slagfälla för mård som de kallar ”ihjäl” som ni hittar här.

Anledningen att man jagar mård är framförallt för skinnet och ingen av dessa fällor ska enligt tillverkna skada skinnet. Givetvis också för att främja fågellivet och annat vilt då mården är ett rovdjur.

När man sätter ut fällor för mård så är några vassa tips att beta med följande:

 • Älglever / slaktavfall (gnids gärna över hela fällan)
 • Fjädrar (gärna från tjäder)
 • Lockmedel (gärna från Trappern)

Placering av mårdfälla:

 • Håll koll i nysnö vart mården rör sig
 • Placera fällan med fördel i en gran i närheten av där mården har gått
 • Lämna fällorna i skogen hela året om så mården vet att det finns mat där (givetvis inte apterade)
 • Placera fällan cirka 150 centimeter från marken.
 • Mården återkommer ofta i samma spår efter ett par veckor
 • Camouflera fällan väl så den inte syns
 • Alla fällor ska vara märkta med namn, adress och telefonnummer till fångsmannen.

Jaga mård med hund

Bra raser till jakthundar för mård brukar vara spetshundar men även plotthundar är duktiga på att jaga mård. Ofta så börjar man jakten med att leta efter mårdspår i nysnön och när man hittat spår så släpper man sedan hunden som driver mården vilket normalt resulterar i att de klättrar upp i ett träd. Här kan mården sedan skjutas med hagelgevär. Ofta så gömmer sig mården inne i stammen på trädet eller liknande så man kan behöva ha med sig en slana eller liknande för att banka i trädet för att skrämma fram den.

5 Oväntade fakta om mård:

 1. Det finns hela 7-8 olika arter av mårdar i världen. De påminner alla om varandra men har en viss skillnad när man jämför deras DNA och den art vi har i Sverige är Martes Zibellina som även är vanlig i östra Kazakstan, Kina, Nord korea och Japan.
 2. Det latinska namnet för hjälm (galea) betyder egentligen mårdpäls.
 3. Namnet på det finska företaget Nokia kommer från en typ av mård som finns lokalt i Finland som kallas ”Nokia”
 4. Under medeltiden så var mårdpäls betraktade som extremt värdefulla och var nästan att betrakta som en valuta. I kroatien så är namnet ”kuna” på deras valuta exakt samma som namnet för mårdpäls ”kuna”.
 5. I Canada under 1700 och 1800 talet så användes så var det fränaste du kunde ha på dig ett par vantar gjorda i mårdpäls. Det ansågs vara en fantastisk handelsvara.