Stormkök, Trangiakök, Friluftskök – Vilket är vassast och bäst på marknaden? Bäst i test!

Nu är ju jag allmänt en riktigt matglad lirare och mat smakar ju onekligen inte sämre efter en lång dag i skogen eller på vandring i fjällen. Så om det är något jag har riktigt bra koll på så är det hur man äter gott käk och lyxar till det när man är ute i naturen. Jag tillhör ju de där lite bekväma friluftsmänniskorna som ser modern teknik som fruktansvärt trevligt snarare än som vår framtida undergång.

Jag är dock i allmänhet imponerand av alla som har praktiskt lagda och i synnerhet folk som kan göra eld av två stenar och en björnfäll eller vad de än hittar i skogen. Jag är inte riktigt där än utan än så länge får jag köra med stormkök / friluftskök / trangiakök istället. Kärt barn har verkligen många namn i det här fallet.

Då jag gärna nördar in mig lite extra på prylar så har jag varit på jakt efter det bästa stormköket nu ett tag och tänker att jag ska dela med mig av det jag kommit fram till i mina tester och undersökningar, så häng med!

Vad ska man ha för typ av friluftskök / stormkök?

Det här är de vanligaste alternativen att välja mellan:

 • Spritkök
 • Gasolkök
 • Multifuel

Spritkök

För mig är det här det klassiska stormköket och väldigt associerat med trangiakök, den här typen av stormkök hade vi alltid med scouterna när vi var ute på hajk. Här är bränslet ofta T-sprit som man fyller på den lilla behållaren med och sedan bygger upp köket ovanpå. Det här är lite old-school och inte många finesser involverade.

Fördelar med spritkök

 • Bränslet går att hitta nästan varsomhelst, de flesta bensinmackar har T-sprit.
 • Låg kostnad på bränsle.
 • Helt tyst, ibland svårt att avgöra om den ens brinner för att man inte ser lågan.
 • Lättast vikt, du behöver bara ha med dig så mycket bränsle som behövs för resan.
 • Kräver inget underhåll på prylarna (kan ha samma spritkök år efter år)

Nackdelar med spritkök

 • Bränslet är givetvis otroligt brandfarligt
 • Om du skulle råka välta spritköket så får du brinnande t-sprit över hela marken och med otur dig själv.
 • Vätska kan skvätta och orsaka skada på dig och/eller naturen.
 • Svårare att tända (kräver alltid vindskydd vid tändning om det inte är vindstilla)
 • Går inte att få lika varm som gasolkök

Bästa spritköket

Jag tycker det är svårt att komma ifrån gamla hederliga Trangiakök här när vi pratar om spritkök, de är otroligt stabila och lätta att använda. Det går nästan inte att misslyckas och farsan har ett trangiakök som är 30 år gammalt men finns knappt en skavank på det.

Så ska ni köpa ett spritkök så rekommenderar jag ett Trangiakök liknande 27-5 UL, det finns massor med olika modeller av trangiakök beroende på storlek på sällskap och vilka prylar man vill ska ingå. Det ni ser här på bilden är ett Trangia stormkök 27-5 UL och är rekommenderat för ensamvandraren eller ett sällskap på två personer. Ni hittar det här

Hur man använder ett stormkök / spritkök / trangiakök

Tycker att han på ett bra sätt går igenom hur man tänder ett spritkök och även gasolkök i videon här, han tar även upp mycket säkerhetsaspekter och hur man använder stormköket, så riktigt bra video för er som inte använt ett stormkök innan.

Gasolkök

Det här är den modernare varianten av ett klassiskt stormkök, som ni ser i videon ovanför så kan man mycket väl använda en gasolbrännare i de flesta stormkök istället för en sprit-version om köket är anpassat för det.

De flesta Triangaköken har den möjligheten. När det kommer till gasolkök så är det många ”färdigmonterade” versioner som i princip kräver noll kunskap inför användning och är riktigt smidiga.

Jag tycker personligen att det svenska företaget Primus gör några av de absolut bästa gasolprodukterna på markanden, deras färdiga paketlösningar för gasolkök är både riktigt snygga och fungerar kanonbra! så de rekommenderas varmt.

Här på bilden ser ni min nya favorit. En Primus Lite+, ni hittar den här.

Fördelar med gasolkök

 • Enklare att tända
 • Kan reglera värmen
 • Går mycket snabbare att värma upp
 • Inte alls lika stora risker vid användning

Nackdelar med gasolkök

 • Tyngre och tar större plats i packningen
 • Ett pysande ljud när den används

Bästa gasolköket

Jag har redan varit inne på det men det är lite fascinerande att vi i Sverige var först med att uppfinna stormkök och än idag har vi utan tvekan några av världens bästa tillverkare här i landet. Det här är utan tvekan det stormkök som jag använder mig mest av och det är enkelt för hela familjen att använda det när vi är ute och vandrar, fiskar eller jagar.

Modellen heter PRIMUS LITE XL och är en större version av den som jag tidigare pratade om. Den här kommer levererad med 1L stor kastrull och räcker till hela familjen eller till två som äter som hästar. Det tar ungefär 4 minuter innan det kokar upp, kom ihåg att ni behöver köpa till gas!

Här hittar ni gasolköket

Hur länge räcker gasen i ett gasolkök?

Detta beror givetvis på men med en gasbehållare på 230 gram (liten och behändig) så räcker det för runt en timmes aktiv användning av gasolköket. Ni hittar gasbehållare här.

Multifuel

Det här är lite av en hybrid mellan spritkök och gasolkök, alltså du kan använda den här typen av fritidskök med i princip vilket bränsle som helst beroende på modell på multifuel-kök. De som jag har använt mycket är Primus olika multifuel kök.

Jag är framförallt grymt imponerad av deras Omnifuel 2 som har fåt hur många priser och utnämningar som helst och ligger på 5/5 i användarbetyg i princip överallt du tittar. Det har en effekt på 3000 w och kan hantera: gas, bensin, fotogen, diesel och flygbränsle.

Det är verkligen det här friluftsköket du vill ha med dig om det är en riktig nödsituation. Du hittar Primus Omnifuel 2 här.

Fördelar med multifuel

 • Du kan använda många olika typer av bränsle,
 • Robustare och mer tillförligtligt även i hårt väder och extrem kyla
 • Mycket mer mångsidigt än andra stormkök, nästan vad som helst kan användas som bränsle.
 • Lätt att bära med sig

Nackdelar med multifuel

 • I mitt tycke lite mer komplicerat att använda, inte lika ”plug-and-play” utan kräver lite tankeverksamhet
 • Tar en stund att tända och släcka.

Hur man tänder och använder ett multi-fuel kök

Var kan man köpa ett bra stormkök?

Nu beror det här givetvis på vad man är ute efter, är man på jakt efter billiga stormkök som är helt ok så finns det på jula, biltema, clas ohlson och öb. Dock så tycker jag det är mycket smidigare att köpa online och då föredrar jag att köpa via outdoorexperten.se eftersom de har så välsorterat sortiment med massor med olika lösningar till ett skapligt pris.

Vilka märken är bäst på stormkök?

Det klassiska är givetvis Trangia men det finns många bra utmanare på marknaden idag och Trangia lever mycket på tidigare meriter (och givetvis att de har genuint bra prylar). Idag finns det riktigt spännande utmanare som Biolite, MSR och inte minst Optimus. Alla dessa producerar ett flertal riktigt vassa stormkök.