Skjutstöd – Vilka är bäst? Tips & Guide

Det är onekligen lite lurigt att välja vilket skjutstöd man ska köpa för det beror givetvis på vad man har för avsikt att använda det till. Vi förutsätter dock att de flesta som kommer läsa det här inlägget ska ha sitt skjutstöd till jakt eller inskjutning av jaktvapen. Vi är inga proffsskyttar utan använder skjutstöd för jakt, inskjutning och även till älgbanan.

Jag var på jakt efter ett riktigt bra skjutstöd i början på förra säsongen så jag provade en hel del olika på älgbanan innan jag bestämde mig för de två jag köpte och nu använt en hel säsong och faktiskt är riktigt nöjd med.

Första vi måste bestämma är vilken typ av skjutstöd vi är intresserade av, det finns en hel del!

Monopod:

Det här är en modernare variant på ”skjutpinne” eller ”skottpinne” som man använde sig av när man var yngre för att få ”jägarstöd”. Alltså en rak pinne med en klyka längst upp där man kan lägga an geväret innan skott.

Det här är det absolut enklaste och smidigaste typen av stöd vid skytte. Det går galet fort att ställa in en modern monopod inför skott. De flesta har ett handtag som man har en liten spärr på för att släppa ut stödet till lagom längd för situationen. Det som gör monopoden till det smidigaste stödet är att det inte kräver någon justering alls av benen då det bara finns ett. Det är även ett sånt här stöd de flesta skjutbanor tillåter att du har när du tar jägarexamen för högviltsprovet, så väldigt bra att ha tränat in!

Fördelar:

 • Snabbt och smidigt
 • Aningen billigare
 • Lätt att ha med sig
 • Alla fattar hur man använder den

Nackdelar:

 • Stödet blir inte lika bra som med Bipod och Tripod

Rekommenderad Monopod

Som jag nämnde så testade jag en hel del olika innan jag köpte mina skjutstöd, tråkig som jag är så köpte jag givetvis två stycken Primos Trigger Sticks, en monopod och en tripod.

Dock så är de så sjukt bra så kan inte riktigt rekommendera skjutstöd från Jula eller Biltema efter att ha kört dessa en säsong, så storfavoriten blir såklart: Primos Trigger Stick Mono Pod Gen III den är helt klart dyrare än vissa budgetalternativ då den går loss på 1199kr hos PNjakt.se men som sagt, helt klart värt det!

Bipod:

Här finns det framförallt två olika alternativ att kika på, båda är väldigt populära och skulle gissa att det här är det vanligaste alternativet av alla skjutstöd. Många har en fastmonterad Bipod längst fram på förstocken. Det här är det ultimata alternativet för långhållsskytte där du kan få bra stöd mot ett bord eller liknande. Dock inte lika effektivt vid jakt då det ofta kan vara svårt att hitta den typen av stöd förutom vid pyrschjakt eller liknande där du kan ligga ner.

Det här är en Sauer Bipod Flexpro från PNjakt som är avtagbar när man inte använder den. Så är ett ruskigt bra alternativ – dock snuskigt dyr. Men har du lagt 30 lax på bössan så kanske 6000kr för själva stödet inte är så farligt heller. Däremot finns det flera billigare alternativ:

Som denna Caldwell Accumax från PNjakt som går loss på mycket humanare 1990kr. Jag som har en lite tightare budget har gått för det här alternativet och fungerar onekligen kanonbra.

Enda klagomålet för min del är egentligen själva grundfunktionen av en sån här typ av skjutstöd – det är svårt att ta sig till rätt situationer om man inte sitter i en griskoja eller liknande vid en åtel då det är helt fantastiskt bra.

Primos Trigger Stick Bi-pod Gen III är helt klart mitt mest använda skjutstöd, nu pratar vi om en bipod som är utformad som en klassisk skottpinne där du hela tiden bär med dig stödet när du går ut på jakt. Anledningen till att det alltid är den här som får följa med är nog just för att det är som en perfekt kombination mellan lagom bra stöd och ändå smidigt att ha med sig.

Det är inte ofta som jag upplevt att jag inte kunnat fått bra stöd när jag har denna med mig och missat skottchanser av den anledningen.

En sån här skönhet går loss på 1749kr hos PnJakt så i sammanhanget är det relativt låg om vi jämför med övriga alternativ.

Fördelar:

 • Snabbt och smidigt
 • Lätt att ha med sig
 • Alla fattar hur man använder den när man väl förstått ”spärren”

Nackdelar:

 • Stödet blir inte lika bra som med Tripod
 • Måste bäras med vilket givetvis är lite drygt i vissa situationer
 • Svårt att komma till skott med de vapenmonterade

Tripod:

Egentligen ingen större skillnad mellan en Bipod och en Tripod förutom det uppenbara – en tripod har tre ben och kan alltså stå helt utan att man håller i den. Vilket faktiskt kan vara riktigt skönt på vissa pass man hamnar på. Det är inte helt optimalt med en tripod om man vill vara lite rörlig i sitt skytte, det är helt plötsligt 3 ben som ska justeras in och träffa marken rätt (ofta står man ju inte på pass på en slät asfaltsväg) så det är inte alltid lätt att komma till snabba skott.

Som jag nämnt tidigare så är Primos Trigger Sticks grymt bra och är de absolut populäraste på marknaden av en anledning.

Tyvärr alltså, jag har provat att köpa skjutstöd av Caldwell, från Jula, från Biltema, Stabilotherm och även ett från XXL men inget annat har varit lika smidigt att använda.

En sån här Tripod från Primos går loss på 1795kr från PNjakt.se

Hur använder man ett skjutstöd?

Det finns lite olika skolor för hur man ska lägga an i ett skjutstöd, i början så la jag alltid förstocken rakt ner i klykan på skjutstödet och det funkade utan problem. Sen var jag på en skyttekurs för ett halvår sedan och fick då rekommendationen att alltid lägga handen i klyckan så inte förstocken vilar direkt emot gummit i klykan. Detta menade experten minimerade skada på förstocken och underlättade andraskott så man inte fick en lika ”stum” avfyrning.

Har även sett att vissa lägga själva pipan i skjutstödet men det känns inte alls stabilt i min värld när jag har provat. Vet inte om det direkt går att säga här vilket som är rätt eller fel men enligt proffsen så ska man då lägga själva handen mellan bössan och skjutstödet – men jag har sett motsatsen tusentals gånger och det verkar ju gå bra det med!

Hoppas artikeln har hjälpt er och hoppas ni får en fantastisk skitjakt i höst!